ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ!

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 2:21 πμ |

Από Greek American News Agency   
Μάρ 12 2008, 22:28

(Οι Αλβανοί υπερεθνικιστές) ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!

ellas1821.jpgΤην ώρα που  ο απανταχού Ελληνισμός ετοιμάζεται απ άκρη σ΄άκρη να εορτάσει την ημέρα της εθνικής μας ανεξαρτησιας και τον γενικό ξεσηκωμό εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τις 17 Μαρτίου με αποκορύφωμα την 25η Μαρτίου με την ύψωση του Λάβαρου της Επαναστάσεως από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό το 1821  στα Καλάβρυτα,  αλβανοί εθνικιστές  προκαλούν με video που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και με γενικό  τίτλο οι "Αλβανοί της Ελλάδας"   

Θα  ανατριχιάστε!   

Θα δείτε γνωστούς Έλληνες ήρωες της επαναστάσεως όπως ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αθανάσιος Διάκος, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Ανδρέας Μιάουλης, ο Θεόδωρος Κολοκτρώνης  να εμφανίζονται ως ΑρβανίτεςExclamation mark ή ακόμα χειρότερα να μάχονται εναντίον των Ελλήνων! Γνωστές φιγούρες  Ελλήνων της επαναστάσεως και της Εθνεγερσίας των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που έχουν περάσει στην συνήδειση του Ελληνισμού μέσα από έργα γνωστών ευρωπαίων καλλιτεχνών να παρουσιάζονται ως Αρβανίτες ή αλβανικής καταγωγής! Δείτε τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος να παρουσιάζεται ως Αλβανός!  Δείτε γνωστούς έλληνες πρωθυπουργούς που άφησαν ιστορία όπως ο Παύλος Κουντουριώτης ή πολιτικοί όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος(πρόγονος του σημερινού πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ) και άλλοι μεγάλοι Έλληνες  να παρουσιάζονται ως αρβανίτες με παραποιημένα  αρβανίτικα ονόματα! ΔΕΙΤΕ ΤΟ!     έβλεπα και ξανά έβλεπα το video αυτό και τα δάκρυα δεν σταματούσαν να τρέχουν...αναρωτιώμουν που είμαστε; που είναι οι έλληνες; που βρίσκεται ο Ελληνισμός...έβλεπα να περνούν μέσα το προπαγανδιστικό  video και τις νεκρές εικόνες να περνούν ήρωες μας και ζωντάνευαν μέσα μου στιγμές ηρωικές...στιγμές που οι έλληνες -οι πρόγονοι μας- έδιναν θυσία στο βωμό της ελευθερία τη ζωή τους...έχυναν το αίμα τους στα χέρια των Τουρκαλβανών και πλημύριζε η καρδία μου ανάμικτα συναισθήματα...Τα μάτια δεν σταματούσαν να τρέχουν...κι αναρωτιώμουν που είναι οι έλληνες...σα να ρωτούσαν που είστε αδέρφια; που είστε παιδιά μας;...  

Η παραποίηση και η διαστρέβλωση της ιστορίας  δεν σταματά όμως εκεί. Στη μάχη της προπαγάνδας και των εντυπώσεων οι Αλβανοί υπερ-εθνικιστές υπέρμαχοι του νέου μεγαλοιδεατισμού για την Μεργάλη Αλβανία συνέχεια της Ιλλυρίας για την δημιουργία της Νέας Δαρδανίας που υποβόσκει  στα Βαλκάνια έρχονται  με άλλο video άκρως προκλητικό και προσβλητικό για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και  με γενικό προσβλητικό  τίτλο "ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ" Επιστρατεύουν την αείμνηστη Μελίνα ΜερκούρηExclamation mark τον Νίκο Εγγονόπουλο αλλά και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες και αθλητές που αγωνίστηκαν με την Ελληνική σημαία και για τα ελληνικά χρώματα συνειδητά  όπως ο Λεωνίδας Σαμπάνης, η Μιρέλα Μανιάνη και ο Πύρος Δήμας παρουσιάζοντας τους ως Αρβανίτες ή αλβανικής καταγωγής!

Στα Video με την πολύ καλή σκηνοθεσία και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση που διεγείρει το συναίσθημα κάνουν λόγω για σφαγές εκ μέρους των Ελλήνων, γενοκτονίες και φυσικά μιλάνε για την σκλαβωμένη Τσαμουριά! Ο μεγαλοιδεατισμός όμως και οι προκλήσεις δεν σταματούν εδώ. Δείτε τον Τσάμικο χωρό ως εθνικό χωρό των Αλβανών σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις  που οργανώνουν για την λευτεριά της Τσαμουριάς! Δείτε το σχετικό video για την "σκλαβωμένη Τσαμουριά" και δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει και συνέχεια δείτε τη!  Δείτε κι αυτό για να καταλάβετε πως συνδέονται τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή με τα Σκόπια, το Κόσσοβο και τον αλυτρωτισμό που κάποιοι πυροδοτούν στα Βαλκάνια με προφανείς στόχους την νέα επερχόμενη  σφαγή. 

Δείτε πως παρουσιάζουν την περιοχή της Τσαμουριάς και της Θεσπρωτίας σήμερα  μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα{κρατικά και ιδιωτικά}.  Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στο διαδίκτυο για τις ανάγκες της  έρευνας μας είδαμε κι αυτό ΔΕΙΤΕ ΤΟ!  Δείτε κι αυτό για να δείτε πως συνδέονται μεταξύ τους όλα...Δείτε τον αλβανικό μεγαλοιδεατισμό  που κάποιοι τρέφουν, πριμοδοτούν και πυρδοτούν τη φλόγα στα Βαλκάνια για να εξυπηρετήσουν τα συμφέτοντας τους. Δείτε πως συνδέεται με τον UCK και τα σχέδια για την μεγάλη Αλβανία. Τη Δαρδανία και την αναβίωση της αρχαίας Ιλλυρίας..  

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΕΡΟΣ Α     ΜΕΡΟΣ Β     ΜΕΡΟΣ Γ    και κάτι ακόμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Βλέποντας όλα αυτά τα προπαγανιδστικά video των Αλβανών αναρωτήθηκα για άλλη μια φορά τι κάνουμε; που είμαστε; που είναι οι Έλληνες;   ο νους άθελα έτρεξε σε εκείνα τα χρόνια που τα παλικάρια της ΣΦΕΒΑ που με μπροστάρη τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό  αγωνίζονταν για την λευτεριά της Βορείου Ηπείρου τραγουδώντας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ  ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ.  Θυμήθηκα εκείνο το γιατρό που έξω από την αλβανική πρεσβεία το 1985 τραγουδούσε με πάθος

Σήμερα το αλβανικό στοιχείο στην Ελλάδα ξεπερνά το 1.000.000 και οι φόβοι πληθαίνουν για το αβέβαιο μέλλον και το αύριο.  Πληροφορίες από καλά διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στην Ελλάδα υπάρχει οργανωμένο κίνημα Αλβανών το οποίο αναμένται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο προσεχές μέλλον. Για του λόγου το αληθές   δείτε τι αναφέρει αυτό το video  

35 RSS Feed για αυτό το θέμα

avatar
ο/η momfi-gr έγραψε
στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 4:05 πμ:

Από το momfi-gr ένα μεγάλο μπράβο για όλη αυτή την προσπάθεια σου για να "στήσεις" μια ολοκληρωμένη έρευνα με αρχή-μέση-τέλος. Υπάρχει μια αντίληψη από ορισμένους ψευτοπροοδευτικούς ότι το να ασχολείσαι με την ιστορία του τόπου σου, το να την υπερασπίζεσαι με οποιονδήποτε τρόπο (πάντα μέσα στα όρια του Νόμου), τότε είσαι συντηρητικός, φασίστας, οπισθοδρομικός και δεν κάνεις...Δεν τους κάνεις...
Είναι αλήθεια ότι για αυτήν την κατάντια της ιστορικής μας απαξίας από άλλα κράτη με κυριαρχικές βλέψεις προς εμάς, ευθυνόμαστε περισσότερο εμείς. Και όταν λέω εμείς, εννοώ αυτοί, οι "μεγάλοι" που αποφασίζουν για μας..
Επείγει αλλαγή νοοτροπίας απ' τον καθένα μας. Αναβάθμιση του γνωστικού μας επιπέδου όσον αφορά την μεγάλη ιστορία του τόπου μας, και εμφάνιση πολιτικών με πολιτικό ήθος και πατριωτική συνείδηση..

yiannas
ο/η GIANNA GALANOU έγραψε
στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 5:25 πμ:

Πολλοί επαναστάτες του 1821 ήταν Αρβανίτες -Αλβανοί Χριστιανοί- όπως η Μπουμπουλίνα και πολλοί Αλβανοί -Μουσουλμάνοι στρατιώτες- πολέμησαν στις γραμμές των Τούρκων ενάντια στους επαναστάτες Έλληνες και όχι μόνο. Τότε σε μιά τεράστια αυτοκρατορία πολλοί λαοί ζούσαν δίπλα, δίπλα... Καλό να διαβάζουμε την Ιστορία από τις πηγές και να ξεχάσουμε τα παραμυθάκια του σχολείου... Τον Μακρυγιάννη γιά παράδειγμα!!!
Και καθώς διαβάζω τα περί λευτεριάς στη Β. Ήπειρο, τί θα πει αυτό? Όπου έχει Έλληνες θα πολεμάμε ν' αρπάξουμε γη? Εμείς οι Μικρασιάτες τί να πούμε? Οι συσχετισμοί άλλαξαν. Μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά! Εξυπηρετείτε τότε ξένα συμφέροντα.

astelor1
ο/η astelor angel έγραψε
στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 9:45 πμ:

Οι Αρβανίτες αγαπητή φίλη, δεν είναι αλβανοί αλλά μερικώς αλβανόφωνοι, με την ονομασία να δηλώνει τους έλληνες από την περιοχή του Άρβωνα στην βόρειο ήπειρο, σημερινή Αλβανία!
Έλληνες περισσότερο και απο εμένα αλλά και απο εσένα σίγουρα όπως οι ίδιοι δηλώνουν και ιστορικά συμβαίνει!
Η άγνοια της Ιστορίας δυστυχώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αλλά και παραπληροφόρηση!
Χωρίς να χρειάζεται κανένας άνθρωπος στον κόσμο να κάνει DNA για να αποδείξει την όποια εθνικότητα του, αν αισθάνεται κάτι άλλο από αυτό που πιθανόν είναι, να μην δίνουμε εμείς από άγνοια λάθος πληροφορίες!
Προσωπικά πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αισθάνεται ότι θέλει, αρκεί να μην οικοιοποιείται την αποκλειστικότητα της ταυτότητας άλλων, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των Σκοπιανών!
Εξάλλου όπως οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν, έλληνας είναι όποιος συμμετέχει στην ελληνική παιδεία και πολιτισμό και το ίδιο ισχύει για όλους τους λαούς!

yiannas
ο/η GIANNA GALANOU έγραψε
στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008 9:51 πμ:

Ότι πεις εσύ! Μόνο που μελετόντας Ιστορία πραγματικά, θα έπρεπε να είσαι πιό διαλλακτικός στις απόψεις σου σε κάποια θέματα... Φτάνει πιά το "δικά μας είναι" σε ότι απλά έχουμε οικειοποιηθεί ή όπου έχουμε και εμείς ζήσει... Και μελέτη της Ιστορίας είπαμε από τις πηγές της, όχι απ' αυτούς που τη μεταφράζουν και τη σερβίρουν κατά τις αντιλήψεις τους...

astelor1
ο/η astelor angel έγραψε
στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008 10:55 πμ:

Το διαλλατικός δεν σημαίνει να δέχεσαι ότι λέει ο καθένας αγαπητή μου, απλά για να του κάνεις την χάρη επειδή έχει αλβανική καταγωγή ή σύντροφο αλβανό!
Η ιστορία δεν διαβάζεται διαλλακτικά! Καινούργιο πάλι αυτό!
Υπάρχουν πηγές και άνθρωποι που την μελετάμε και δεν διαπραγματεύονται οι πηγές της!
Να βρείς κανένα αρβανίτη να τα πείς αυτά για να σου δώσει την κατάλληλα απάντηση!

yiannas
ο/η GIANNA GALANOU έγραψε
στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008 11:18 πμ:

Λυπάμαι, αλλά δεν κατάλαβες ότι εγώ γενίκευσα τη συζήτηση. Αν επιμένεις όμως ... Άιντε να πάμε να πάρουμε και την Πόλη κι όλη τη Μικρά Ασία κι ότι άλλο θες!!!

astelor1
ο/η astelor angel έγραψε
στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008 11:37 πμ:

Να εμφανίζεις τα σχόλια τα δικά μου όπως εδώ εμφανίζονται όλα, για να διαβάζουν οι υπόλοιποι ιστολόγοι αυτά που γράφεις και αυτά που σου απαντούν.
Αν έχεις άποψη και δέχεσαι απάντηση να το δείχνεις και να μην κρύβεις απο το ιστολόγιο σου τα σχόλια μου.
Να γνωρίζουν οι επισκέπτες σου τις απόψεις σου, αλλά και τις απόψεις των άλλων.

astelor1
ο/η astelor angel έγραψε
στις Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008 8:01 μμ:

Τι δεν κατάλαβα αγαπητή Γιάννα?
Έγραψες ξεκάθαρα ότι οι αρβανίτες είναι αλβανοί χριστιανοί! Την Μπουμπουλίνα την έκανες Αλβανίδα!!! (θα σηκωθεί να σε φάει! Ωρέ μήπως παίρνεις ληγμένα?)
Τα μπερδεύεις τα πράγματα? η μπερδεύεσαι με θέματα που έχεις άγνοια?
Ο γράφων δεν ανήκει σε ομάδες που θέλουν να πάρουν τίποτα από κανέναν... Και είναι σαφές αυτό...
Γιατί θα πρέπει εξάλλου ο καθένας να έχει άποψη για ότι του έρθει στο μυαλό?
Υπάρχει και η Γιουροβίζιον για να σκοτώσει κάποιος την αννία του!

avatar
ο/η παυλος έγραψε
στις Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008 8:16 μμ:

εγω προσωπικα πιστευω πως το να συγχεει καποιος τους αρβανιτες με τους αλβανους ειναι λαθος.αλλα και να ηταν αλβανοι (που προσωπικα δν το πιστευω)μετα απο τουλαχιστον 600 χρονια παραμονης κ προσμιξης με ελληνες δεν ειναι τπτ αλλο απο ελληνες
http://palaixthon.ath.cx/arvanites1/genika_arvanites.htm
εδω μπορουν να λυθουν καποιοες αποριες

avatar
ο/η BythegourasPilios έγραψε
στις Δευτέρα, 28 Απριλίου 2008 11:28 μμ:

Kalispera!!!
Eimai to paidi, pou eftiaksa ta video (Arvanites oi promaxountes tous Ellhnismou k.t.l. eimai kai o idios Arvanitis) kai opoios exei erotiseis gia tous Arvanites as mou tis kanei euxaristos, dioti den einai akribos etsi ta pragmata oti oi Arvanites ksekinisan apo tin Boreio Hpeiro k.t.l. alla ypirxan kiolas Arvanites stin Ellada (Elladites) kai opos poly kala to aneferan poio pano ta paidia, na min mas berdeuetai me tous Albanous, dioti den exoume oudemia sxesei me autous.

Janna, eidika apo esena perimeno erotiseis kai tha stis apantiso OLES.

Kalinyxta

astelor1
ο/η astelor angel έγραψε
στις Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 0:35 πμ:

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΑΡΒΑΝΙΤΗ.
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Η ΓΙΑΝΝΑ 'ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ' ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ.
ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ... ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΞΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΕΛΛΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ...

avatar
ο/η BythegourasPilios έγραψε
στις Τρίτη, 29 Απριλίου 2008 1:33 μμ:

Geia sou file!!!

Den xreiazetai na me euxaristite, dioti to kano me oli tin kardia mou kai thelo o kosmos na mathei olh tin alitheia kai oxi paramythia-propagandes peri tis Arvanitias. H Janna ta exei diabasei mallon ola lathos, giati prosekste : "Τον Μακρυγιάννη γιά παράδειγμα" (grafei h Janna poio pano gia ta apomnimoneumata tou Makrygianni pou grafei ti sta apomnimoneumata tou??? Oti oi Arvanites einai "Albanoi"???) Diabaste loipon... Στρατηγοζ Μακρυγιάννη
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ : http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/tributes/makriyannis/index.htm

Pantou anaferei tous Arvanites (Botsaris, Tsabelas k.t.l.) os Ellhnes aksiomatikous kai OXI "Albanous".

Exo grapsei se polla forum oti afora to thema ton Arvaniton, giati opos blepo o kosmos zhtaei na mathei kai me ton kalitero dynato tropo prospatho na dixno istorika stoixeia, istorika gegonota kai polla alla.

Tis proalles tha etoimaso ena video, pou tha ta grafo etsi opos ta exo ereunisei ego o idios kai opos ta exo katalabei ego apo monos mou kai tote tha do tis apopseis tou kosmou pou eidi exoun minei ekplikti.

O Kyrios Gkikas apo tin etairia Palaixthon, ta exei ereunisei para poly kala ta pragmata, alla oxi ola me akribeia, gia auto kai egrapsa poio pano oti den ksekinisan oi Arvanites MONO apo tin B.Hpeiro, alla ypirxan PANTA mesa stin Hpeiro kai genika stin Ellada Arvanites, ola auta tha ta diabasete sto neo video pou tha ftiakso.

Kali sas mera

avatar
ο/η BythegourasPilios έγραψε
στις Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 7:12 μμ:

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ (ARVANITES) η ιστορική αλήθεια (To neo mou video)
Tha akolouthisi kai PART II... http://de.youtube.com/watch?v=5U00yNYZ1F8

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:24 μμ:

βεβαιως ηταν Αρβανιτες,τοσοι και τοσοι ηρωες της Επαναστασεως.Υπαρχουν τοσες
διατριβες και επιστημονικες μελετες,απο Ελληνες πανεπιστημιακους,και μεγαλους Ελληνες πατριωτες.Ας μαθουμε επιτελους την ρημαδα την ιστορια μας και ας μην γινομαστε περιγελως με οτι μας κατεβει.
Γνωριζουμε εμεις οι Ελληνες το Ελληνο-αλβανικο Λεξικο του Μαρκου Μποτσαρη?
Ειναι εκδοση της Ακαδημιας Αθηνων,υπο του πρυτανη Τιτου Γιοχαλα.
Πρωτη φορα ακουμε για την κοινη καταγωγη Ελληνων και Αλβανων?
Αυτη ηταν η πεποιθησις των συμπατριωτων μας μεχρι τις αρχες του προηγουμενου
αιωνα,και αυτη ηταν η θεσις της συντριπτικης πλειοψηφιας των λογιων Ελληνων.

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:26 μμ:

ΙΑΚΩΒΟΥ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ (1912)

Η Αλβανικη ως μελος του ΠΕΛΑΣΓΙΚΟΥ κλαδου.

....Εκτος της Ελληνικης,η μονη αλλη γλωσσα των Βαλκανιων η οποια καταγεται απο
αρχαιαν τοπικην γλωσσαν ειναι η Αλβανικη.
Εις την περιοχην των σημερινων Αλβανων εζων κατα την αρχαιοτητα οι προγονοι των
Ιλλυριοι.Ελαχιστα ομως στοιχεια διεσωθησαν απο την Ιλλυρικην γλωσσαν, δια τουτο
η σχεσις της προς αλλας αρχαιας γλωσσας και προς την νεωτεραν Αλβανικην δεν ητο
ευκολον να προσδιορισθη.
Το 1850 ο επιφανης γλωσσολογος SCHLEICHER επετυχε να αποδειξη οτι η Αλβανικη ανηκει εις τας Ινδοευρωπαικας γλωσσας. Διεπιστωσε κυριως ομοιοτητας
προς την αρχαιαν Ελληνικην,η οποια συνεπως ητο ο πλησιεστερος συγγενης της
Αλβανικης. Δια τουτο κατεταξε και την Αλβανικην εις τον {Πελασγικον} κλαδον,
εις τον οποιον ηδη ειχον καταταγη η Ελληνικη και η Λατινικη.
Εν συνεχεια το 1853 ο GEORG VON HAHN ανεκοινωσεν οτι επετυχε με την βοηθειαν
της Αλβανικης να ερμηνευση διασωθεντα Ιλλυρικα ονοματα,καθως και ωρισμενα
παναρχαια Ελληνικα μη ερμηνευομενα δια της Ελληνικης. Επεβεβαιωσε λοιπον ως
ορθην την καταταξιν της Αλβανικης εις τον {Πελασγικον} κλαδον μαζι με την Ελληνικην και συγχρονως απεδειξεν οτι πραγματι η Αλβανικη ειναι απογονος της Ιλλυρικης (η οποια βεβαιως κατεταγη ομοιως εις τον {Πελασγικον} κλαδον).
Τελος το 1854 ο μεγας BOPP επεκυρωσεν την καταταξιν της Αλβανικης εις τας Ινδοευρωπαικας γλωσσας,χωρις να προσδιοριση ειδικωτερας συγγενειας της.
Η θεωρια περι κοινης {Πελασγικης} καταγωγης Ελληνων,Αλβανων και Λατινων εγνωρισεν ευρυτατην αποδοχην. Εις την Ιταλιαν ενθουσιωδης υποστηρικτης της ανεδειχθη ο Ιταλοαλβανος Δημητριος CAMARDA (1821-1882), ενας εκ των θεμελιωτων της Αλβανικης φιλολογιας,βαθυς γνωστης της αρχαιας Ελληνικης γλωσσης,ποιητης ο ιδιος και θαυμαστης του Ομηρου,καταγομενος εκ των Αλβανων εκεινων,οι οποιοι μετα την Τουρκικην εισβολην εις την Αλβανια κατεφυγον μαζικως εις την Ν.Ιταλιαν και Σικελιαν . Το 1864 εδημοσιευσε το {ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ}, οπου συμπεραινει οτι ως
προς τα διασωθεντα γνησια αρχαια στοιχεια της η Αλβανικη αποτελει εν {ΠΡΟΟΜΗΡΙΚΟΝ ΓΛΩΣΣΙΚΟΝ ΙΔΙΩΜΑ}.Τουτο δε εταυτισεν ο CAMARDA με την
γλωσσαν των θεων,οπως απεκαλει ο Ομηρος την παναρχαια εκεινην γλωσσαν,της
οποιας ολιγαι λεξεις ειχον διασωθει μεσω των ποιητων μεχρι της εποχης του....
(Ο CAMARDA εγεννηθη εις την Piana dei Greci(σημερα Piana dei Albanesi),15χιλ.
νοτιως του Palermo,οπου το 1488 ειχεν ιδρυθει η κυριωτερα Αλβανικη αποικια της
Σικελιας.Εχουν ως κυριον ναον την Εκκλησιαν του Αγιου Δημητριου του Θεσσαλονικεως και ως γλωσσαν λατρειας διετηρησαν την Ελληνικην).

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:27 μμ:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΑΡΗΣ
Ελληνες και Αλβανοι ειναι δυο λαοι με κοινη ιστορια,κοινη καταγωγη και με κοινα ηθη και εθιμα.Αγνωστον ποσες μορφες ηρωων του Ελληνικου πανθεου φερουν στας φλεβας των
Αλβανικο αιμα...Ιωαννης Κουμαρης (πρωτος Ελλην ανθρωπολογος),εγκυκλοπαιδικο λεξικο Ηλιος.
....Γεωφυσικη,Φ. Ανθρωπολογια και Εθνολογια και Ηθολογια,Προιστορια και Ιστορια,Γλωσσολογια ακομη, συμπιπτουν επι της υπαρξεως ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ....(Πρακτικα Συνεδριων Ελληνικης Ανθρωπολογικης Εταιρειας του ετους 1943,Αθηναι ,σελ. 30-42).

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:29 μμ:

Η ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ
ΔΗΜΟΣ Ν. ΜΕΞΗΣ 1977

....Αυτοι οι πρωτοι Αρβανιτες [Ιλλυριοι] αφομοιωθηκαν σιγα-σιγα πληρως με τον εγχωριο πληθυσμο,αφηνοντας μοναδικη μαρτυρια της πρωτης παρουσιας τους [απο τον 6ο ηδη αιωνα] στο χωρο μεταξυ του Ταυγετου και του Ταιναρου,το αρβανιτικο τοπωνυμιο της Μανης [απο το Μene = μουρια,η Μανη στα βυζαντινα χρονια ηταν τοπος καλλιεργειας μεταξιου], που διατηρηθηκε με τον Βυζαντινο τυπο της Μαινης χαρις στο ονομαστο καστρο του Ιουστινιανου.
....Βεβαια ,πιο υστερα ασφαλως ηρθαν στη Μανη κι αλλοι Αρβανιτες.Πολυ πιθανο και το 746 με τον μεγαλο λοιμο.Τοτε μαλιστα πρεπει να τους εφεραν οι ιδιοι οι βυζαντινοι στα πλαισια της εποικιστικης πολιτικης τους.Οι δεσμοι της Μανης με τους Αρβανιτες υπηρξαν χωρις αλλο στενοι και διατηρηθηκαν αιωνες.Για τα νεωτερα χρονια εκτος απο τα τοπωνυμια που σημειωνει ο Π.Κανελλιδης,τα οικογενειακα ονοματα και τις αναλογιες στα ηθη και τα εθιμα,υπαρχουν πολλες ιστορικες μαρτυριες.Η γενικοτερη διακινηση-με τη μορφη συστηματικων και ομαδικων καθοδων-των Αρβανιτων στην Ελλαδα,αρχιζει στις αρχες του 11 ου αιωνα.Η πρωτη γνωστη καθοδος εγινε το 1021-1022,οταν ο Βασιλειος Β' εγκατεστησε-κατα την περιοδο των επιδρομων των Νορμανδων και των Βουλγαρων-ενα μερος απο τους εκπατρισμενους Αρβανιτες στις Β.Δ. παρυφες της Ηπειρου[κοιλαδαν του Αωου ως το Αργυροκαστρον και το Μπερατι] για να δυναμωσει την μαχητικη αξια της περιοχης.Ηταν μια πρωτη εφαρμογη του συστηματος των στρατιωτικων εποικισεων που το Βυζαντιο ανεπτυξε ιδιαιτερως στα χρονια των Μιχαηλ Δουκα[1071-1078]και Μανουηλ Κομνηνου[1143-1180].
Απο αυτη τη στρατιωτικη εγκατασταση που εμεινε στην ιστoρια γνωστη ως Προνοια αναδειχθηκε ενα αριστο σωμα μονιμων στρατιωτων.Ο ορος στρατιωτης εσημαινε επαγγελματια δεξιοτεχνη του πολεμου κι ηταν τιμητικο αξιωμα.Τετοιοι Στρατιωτες μοναδικοι στο ειδος τους υπηρξαν ακριβως οι Αρβανιτες. Με το προνοιασμα των Αρβανιτων γεμισε η Ελλαδα ως την Ν. Λακωνικην ,στρατιωτικους οικισμους,[ΚΑΤΟΥΝΕΣ,απο την αλβανικη λεξη κατουντ,που σημαινει το στρατιωτικο χωριο], γυρω απο τα Καστρα,τις οχυρωμενες πολεις η τα ορεινα περασματα των χερσαιων συγκοινωνιων [ ΔΕΡΒΕΝΙΑ,απο τις αλβανικες λεξεις, ντερ=πορτα και βεντ=τοπος,δηλαδη το στενο περασμα ενος τοπου].
Απο τοτε [11 ος αιωνας]κι υστερα χιλιαδες Αρβανιτες εγκατασταθηκαν στην Ελλαδα και στην Πελοποννησο.Δεν ηρθαν μονοι τους.Τους εφεραν με το προνοιασμα οι Βυζαντινοι αυτοκρατορες κι οι Δεσποτες του Μορεως.Ετσι το 1350 ο Μανουηλ Καντακουζηνος εφερε στο Δεσποτατο του Μορεως 8.000 εποικους Αρβανιτες.Το 1383 οι Καταλανοι εφεραν 20.000 στην Λοκριδα και Αττικοβοιωτια.Το 1384 ο Νεριος Ατζαιολης 800 ιππεις στην Κορινθια.Το 1405 ο Θεοδωρος Παλαιολογος εφερε στο Δεσποτατο του Μορεως αλλες 10.000.Τον ιδιο χρονο [1405] ο Κεντυριων Ζαχαριας εφερε στη δυτικη πλευρα της Πελοποννησου αγνωστο αριθμο Αρβανιτων,περισσοτερους ισως των 15.000.Καπου 10.000 εφεραν και οι Βενετοι στην Ευβοια μεταξυ των ετων 1402-1425.Αλλα κι ο Αντωνιος Ατζαιολης το 1418 εφερε στα Μεσογεια της Αττικης πιθανως 15.000.
Στις αρχες του 17 ου αιωνα[1628] ο βασιλιας της Γαλλιας Καρολος Η' εστειλε στη Μανη εναν στρατηγο να ξεσηκωσει τους Mανιατες σε επανασταση κατα των Τουρκων. Ο Γαλλος στρατηγος στην αναφορα του βεβαιωνει πως η Μανη ηταν σε θεση να παραταξει δωδεκα χιλιαδες ενοπλους οι οποιοι ..κατα το πλειστον ησαν Αλβανοι..
(Π.Κανελλιδης Οι Μανιαται [1887].
....Στη Μανη οι Αρβανιτες ενωμενοι με τους Μανιατες πολεμησαν γενναια τους Τουρκους απο την αρχη της Τουρκοκρατιας ως το τελος.Η τιμη της πρωτης εξεγερσης ανηκει στον Ηπειρωτη-Αρβανιτη Κροκοδειλο ΚΛΑΔΑ. Οταν μαλιστα το 1479 η Βενετια συνθηκολογησε με τους Τουρκους ,δυο επιφανεις Αρβανιτες οπλαρχηγοι ο Θεοδωρος ΜΠΟΥΑΣ ΓΡΙΒΑΣ κι ο ΜΕΞΗΣ ΜΠΟΥΖΙΚΗΣ επικεφαλης εξηντα εφιππων στρατιωτων φευγουν κρυφα απο το Ναυπλιο.Κι αφου χτυπησαν κι εσκορπισαν την Τουρκικη φρουρα του Αργους ,κατεφυγαν στη Μανη και πλαι στον Κροκοδειλο ΚΛΑΔΑ πολεμησαν τους Τουρκους ...
Ο Κ.ΣΑΘΑΣ(ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ) και Π.ΚΑΝΕΛΛΙΔΗΣ γραφουν..
Τα εθιμα εν Μανη εν μερει εισιν αλβανικα,ιδιως δε το εθιμον των οικογενειακων αντεκδικησεων, η γλωσσα περιεχει ,ως εν τη αλλη Ελλαδι λεξεις πολλας αλβανικας και βλαχικας,ουδεμιαν δε σχεδον σλαβικην και η προφορα προσελαβεν πολλους ηχους εκ της αλβανικης..Η Μανη απασα εινε πληρης αλβανικων και βλαχικων ονοματων και αι ορειναι χωραι της Πελοποννησου ακριβως αποτελουσιν αντιγραφον της Ηπειρου και της Θεσσαλιας,περιεχουσαι συνωνυμα ονοματα χωριων και ορεων,κωμων και τοποθεσιων..

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:30 μμ:

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Μιχ.Γ. ΛΑΜΠΡΥΝΙΔΗ 1907

....Καιτοι ο αλβανικος ουτος πληθυσμος και εις τας νεας αυτου εποικισεις εν τε χερσω Ελλαδι,και τη Πελοποννησω δεν ηδυνηθη να καταβιωση ησυχως ενεκεν των επακολουθησασων τουρκικων επιδρομων,εν τουτοις ενταυθα ευρεν οπωσδηποτε χωραν φιλοξενον και λαον ομοθρησκον και ΑΔΕΛΦΟΝ,μεθ ου εν ομονοια κατα το πολυ βιωσας,ταχεως συνεχωνευθη,συγκερασας την ιδιαζουσαν αυτω αντοχην και τραχυτητα του ηθους προς την ευστροφιαν και την λεπτοτητα του νοως των επιχωριων,μεθ ων συνεμερισθη εκτοτε τας τυχας και τας περιπετειας.
Η ταυτη επιξια,εκτος του οτι συνεπληρωσε τον εκ των τελευταιων Τουρκικων επιδρομων εις ακρον αραιωθεντα πληθυσμον της χωρας, μετηγγισεν αμα και εις τας φλεβας αυτου αιμα αρηιον, οπερ η μακραιων δουλεια ειχε διαφθειρει. Εκ της Εθνικης ταυτης χοανης προεκυψεν οντως λαος ηρωων,οστις επι τετρακοσια ολα ετη ως Στρατιωτης (Stradioti), Αρματωλος η Κλεφτης ερρωμενος διεμαρτυρετο κατα της Οθωμανικης δυναστειας, κατεστη δ ειτα ικανος ,αρχομενου του ΙΘ' αιωνος,να επιτελεση κατα ξηραν και κατα θαλασσαν αθλα ενδοξα και ηρωικα ,ατινα απεσπασαν τον θαυμασμον και την συγκινησιν ολοκληρου του πεπολιτισμενου κοσμου....

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:31 μμ:

ΝΕΟΚΛΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ
ΕΛΛΑΣ και ΑΛΒΑΝΙΑ
ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (Θανου Αναγωστοπουλου Παλαιολογου)

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΗ ΚΑΖΑΖΗ

Ο Νεοκλης Καζαζης αφησε ανεξιτηλη τη σφραγιδα της παρουσιας του σε ευρυ φασμα

της πολιτικης και πνευματικης ζωης της νεωτερης Ελλαδας.Πολυπλευρη προσωπικοτητα,καθηγητης της Φιλοσοφιας του Δικαιου και της Πολιτικης Οικονομιας στο Πανεπιστημιο Αθηνων,μελος του Κοινοβουλιου,συγγραφεας πολυγραφοτατος , προεδρος και εμψυχωτης της Εταιρειας {Ελληνισμος} και εκδοτης του ομωνυμου περιοδικου και πολλων αλλων εκδοσεων εθνικου ενδιαφεροντος,συναρμοσε στο λογο και την πραξη την πιστη του στις ατομικες ελευθεριες και στο κρατος δικαιου. Ελληνολατρης ,εμπνευσμενος απο την πλουσια ιστορικη παρακαταθηκη του Εθνους ,θα φιλιδοξησει,θα οραματισθει και θα διεκδικησει για τον Ελληνισμο μια περιοπτη θεση στους κολπους της διεθνους κοινωνιας της εποχης του.
....Στα τελη του 19ου αιωνα και συγκεκριμενα το 1893 συσταθηκε στην Αθηνα,απο μια επιλεκτη ομαδα Ελληνων πολιτων,ενα αυστηρως πατριωτικο σωματειο με το ονομα Εταιρεια {ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ}.
Στις 22 Μαιου του 1894 η Εταιρεια ,προεβαινε στην πρωτη δημοσια εκδηλωση της με τη συγκροτηση ενος παλλαικου συλλαλητηριου διαμαρτυριας εναντιον της χορηγησεως βερατιων (προνομιων) στη Βουλγαρια απο την Τουρκια και της ιδρυσεως νεων επισκοπων της σχισματικης βουλγαρικης Εξαρχιας στην περιοχη της Μακεδονιας,με απωτερο σκοπο να εξυπηρετηθουν τα σχεδια της ΠΑΝΣΛΑΥΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,που κατεστρωνε ο περιβοητος στρατηγος Ιγνατιεφ,ο οποιος υπηρετουσε ως πρεσβυς της Ρωσιας στην Υψηλη Πυλη(Κωνσταντινουπολη).
Ο εκ των ιδρυτων της Εταιρειας Ν.Καζαζης επικεντρωνει την ομιλια του στον Εθνικο χαρακτηρα των πληθυσμων της Μακεδονιας,της Θρακης και της Ανατολικης Ρωμυλιας,τονιζοντας την Ελληνικοτητα αυτων των περιοχων απο αρχαιοτατων χρονων. Το Δεκεμβριο του 1894 ο Καζαζης αναλαμβανει την Προεδρια της πατριωτικης Εταιρειας,την οποια και διετηρησε μεχρι τον θανατο του.Δηλαδη μεχρι το1936.Απο την αρχη της ιδρυσεως της η Εταιρεια εγινε ο προμαχος ολων των Εθνικων αγωνων και ιδιαιτερα των αγωνων του αλυτρωτου Ελληνισμου που ζουσε ημερες σκληρων δοκιμασιων.

Ο Νεοκλης Καζαζης,δεινος γνωστης της ιστοριας και των προβληματων της Βαλκανικης,μετα την ληξη του ατυχου ελληνοτουρκικου πολεμου του 1897,διειδε τους επαπειλουμενους κινδυνους ,που διεγραφοντο στον οριζοντα εναντιον της Ελλαδος.Ενθαρρυνε αμεσως τοτε, το φιλελληνα βεη της Αυλωνος ΙΣΜΑΗΛ ΚΕΜΑΛ ΒΛΙΩΡΑ ΜΠΕΗ,ο οποιος ,σημειωτεον,ειχε αποφοιτησει απο τη Ζωσιμαια Σχολη Ιωαννινων και ομιλουσε και εγραφε απταιστως τα Ελληνικα,να εντεινει τις προσπαθειες του για μια στενη συνεργασια με την Ελλαδα. Οι ενεργειες αυτες του Καζαζη πολυ συντομα τελεσφορησαν.Πραγματι ο Ισμαηλ Κεμαλ ανελαβε πρωτοβουλια και το 1901,ενω βρισκοταν στην Πολη για διαφορα θεματα που αφορουσαν την Αλβανια,πληροφορουμενος οτι κινδυνευε να συλληφθει με εντολη του Σουλτανου,εφυγε και ηρθε στην Ελλαδα για συνεννοησεις με τον Καζαζη.
Στις Βρυξελλες εκδιδει την Αλβανικη εφημεριδα {ΣΩΤΗΡΙΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ} για να πει ορισμενες αληθειες , στις οποιες ακραδαντα πιστευε.Αληθειες που υπηρετουσαν την προσεγγιση των δυο φιλων λαων.
Χαρακτηριστικο των φιλελληνικων του αισθηματων,του θαυμασμου του και της βαθειας πιστης που ειχε στην Ελλαδα,της οποιας διεκδικουσε τη στενη συνεργασια,ειναι το αρθρο που δημοσιευει στην πρωτη σελιδα του δευτερου φυλλου της {Σωτηριας-Αλβανιας} με τιτλο {Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ},το οποιο εχει κυριολεκτικα μνημειακο χαρακτηρα και ειναι ενας πραγματικος υμνος για την Ελλαδα και τον ευρυτερο προορισμο της.Το αρθρο αυτο μονον ενας Ελληνας μεγαλοιδεατης θα μπορουσε να το γραψει.Και ,ομως το εγραψε ο διακεκριμενος Αλβανος πολιτικος,ο βεης της Αυλωνος,που αργοτερα ,το 1914,εγινε ο πρωτος πρωθυπουργος της ελευθερης Αλβανιας.

Μεσα σ αυτο το κλιμα και επειδη οι Αλβανοι ως λαος ειναι εγγυτατοι φυλετικα,αλλα και ιστορικα προς τους Ελληνες,προσπαθησε ο Καζαζης να τους προσεταιρισθει,καλλιεργωντας μαζι με τον Ισμαηλ Κεμαλ πνευμα ιδρυσης μιας ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.Με τον τροπο αυτο,στις 22 Μαρτιου του 1907 εφτασε το θεμα στο ευτυχες γεγονος να υπογραφει η {ΔΗΛΩΣΙΣ της ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ}απο τους Καζαζη και Πεταλα εκ μερους της Ελλαδος και απο τον Ισμαηλ Κεμαλ εκ μερους της Αλβανιας. Ακολουθως υπογραφηκε την ιδια ημερομηνια και απο τα ιδια προσωπα και ενα {ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ} που το συνυπογραψαν πολλοι Ηπειρωτες προυχοντες,οπως οι Μποτσαρης,Σαρογλου και αλλοι.
Πριν ομως απο την υπογραφη της {ΔΗΛΩΣΕΩΣ} και του {ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ} και συγκεκριμενα στις 18 Φεβρουαριου του ιδιου ετους 1907 ο Ισμαηλ Κεμαλ μαζι με τον Αλβανο ΤΖΑΦΦΕΡ ηρθαν σε επαφη με τον Νικ.ΛΕΒΙΔΗ,Προεδρο της Ελληνικης Βουλης,οπως και με τον πρωθυπουργο ΓΕΩΡΓΙΟ ΘΕΟΤΟΚΗ και τους ενημερωσαν για τις φιλελληνικες τους προθεσεις και γενικοτερα για τις αποψεις τους πανω στις Ελληνο-Αλβανικες σχεσεις.
Μ αυτην τη συνεργασια επιδιωκεται η ενσωματωση της Αλβανιας στην Ελλαδα σε μια Ομοσπονδια,που να διατηρει την εθνικη και τη θρησκευτικη ιδιαιτεροτητα των δυο συμβαλλομενων μερων,τονιζοντας ομως παραλληλα την ανωτεροτητα του Ελληνικου πολιτισμου,ως προτυπου για την Αλβανια,αλλα και την αναγκη προσδεσης της Αλβανιας αυτης στο αρμα της Ελληνικης πολιτικης.
Με τη δημιουργια αυτης της Ελληνο-Αλβανικης Ομοσπονδιας επιδιωκει ο Καζαζης την ματαιωση της αυστριακης και της ιταλικης επιρροης ,που συγκρουονται εις βαρος των Αλβανικων συμφεροντων και παραλληλα θελει να βοηθησει στην εξασφαλιση των Αλβανικων συνορων και με ταχυ ρυθμο στην αναβαθμιση και τον εκσυγχρονισμο της Αλβανιας στα πλαισια μιας εξελιγμενης κοινωνιας με ανιοντα το δεικτη της οικονομικης αναπτυξεως,γεγονος που τελικα θα θεσει φραγμο τοσο στην ιταλικη διεισδυση προς τα βαλκανικα κρατη,αλλα και στην αυστριακη επιρροη στη Βαλκανικη....

Εμεις ομως θελουμε την Β.Ηπειρο....

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:32 μμ:

2009
ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΟΜΟΣ 46 1980

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟΝ
ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
(ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΟΣΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΥΤΟΓΡΑΦΟΥ)
ΥΠΟ
ΤΙΤΟΥ Π. ΓΙΟΧΑΛΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ελληνο-αλβανικη λεξικογραφια εις την Ελλαδα αρχιζει με τον Μαρκον Μποτσαρην (1790-1823). Ο ηρως του Σουλιου,γνωστος κυριως δια τον αγωνα του κατα του Αλη πασα και τον ηρωικο του θανατον, δια τον οποιον απεσπασεν ολων των Ελληνων τον θαυμασμον,επαυξανει την συμπαθεια μας δια της συγγραφης του ελληνο-αλβανικου Λεξικου του. Το εργον τουτο,ανεξαρτητως της πολλαπλης σημασιας,την οποιαν εχει δι ενα ολιγογραμματον μαχητην,οστις,αφησας κατα μερος το οπλον επι τι διαστημα,εδημιουργησεν εργον πνευματικον,προσφερει υλικον λιαν αξιολογον δια την αλβανικην διαλεκτολογιαν.Γραμμενον εις τας αρχας του ΙΘ' αι.,το λεξικον τουτο βοηθει να παρακολουθησωμεν ωρισμενα ενδιαφεροντα γλωσσικα φαινομενα,οπως π.χ. την δομην της ομιλουμενης Ελληνο-Αλβανικης εις την περιοχην του Φαναριου Πρεβεζης κατα τα τελη του ΙΗ' και τας αρχας του ΙΘ' αι.,την ποικιλιαν των λεκτικων της τυπων,την επιδρασιν της Τουρκικης κ.α.Το λεξικον προσφερεται επισης δια ποικιλας παρατηρησεις φιλολογικας,κοινωνικας,ακομη και ιστορικας.
Το χειρογραφον του Ελληνο-Αλβανικου Λεξικου του Μποτσαρη ευρισκεται εις την Εθνικην Βιβλιοθηκην των Παρισιων,εις το παραρτημα των ελληνικων χειρογραφων.Ειναι ενσωματωμενον εις χαρτωον κωδικα (Supplement Grec 251),αριθμουντα 244 σελιδας και αποτελουμενον εκ τριων τμηματων.Εις την αρχη του κωδικος υπαρχουν δυο φυλλα (διαστασεων 226 επι 155χιλ.) ,εκ των οποιων το πρωτον λευκον. Ακολουθει το χειρογραφον το περιεχον το Λεξικον του Μποτσαρη (διαστασεων 115 επι 83 χιλ.),το οποιον αρχιζει απο της σελιδας 25.Αι πρωται 24 σελιδες του χειρογραφου ελλειπουν,προφανως χρησιμοποιθεισα δι αλλον σκοπον.
Το λεξικον καταλαμβανει τας σελιδας 25-136 του κωδικος,ειναι δε διστηλον καθ εκαστην σελιδα,η οποια χωριζεται με καθετον γραμμην.Εις την αριστερην στηλην εκαστης σελιδος ειναι γραμμεναι αι ελληνικαι λεξεις ουχι κατα αλφαβητικην σειραν,εις δε την δεξιαν αι αλβανικαι λεξεις δι ελληνικων γραμματων.Το συνολον των ελληνικων λημματων του Λεξικου ανερχεται εις 1701,των αλβανικων εις 1494.

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:34 μμ:

Η Εθνολογικη διαμορφωσις του Ελληνικου Εθνους.
Μικρα Μελετηματα, Αθηναι 1940

Κ. ΑΜΑΝΤΟΣ (Καθηγητης Πανεπιστημιου και Ακαδημαικος)

....Η καταβασις των Αλβανων,οπως και των Βλαχων ωφελησε πολυ ,διοτι ενισχυσε οπου εγκατασταθησαν τον πληθυσμο της υπαιθρου χωρας και δη δι ευρωστου και πολεμικου στοιχειου,το οποιον απεβη πολυτιμον εις τους αγωνας κατα των Τουρκων....
....Ολιγοι λαοι επολεμησαν εξ ισου γενναιως και πεισματωδως κατα των Τουρκων,οσον οι Αλβανοι....(Αλβανοι,Μικρα Μελετηματα 1940,156).

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:36 μμ:

ΠΕΤΡΟΥ ΦΟΥΡΙΚΗ
Διδακτορος Φιλοσοφικης Σχολης Παν/μιου
Αθηνων.Διευθυντη του Λαογραφικου Αρχειου
της Ακαδημιας Αθηνων. 1927

ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΓΑΜΗΛΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
ΠΑΡΑ ΤΟΙΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙΣ
ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
Διδακτορικη Διατριβη
Προλογιζει ο Μ.Γ.Μερακλης
Καθηγητης Λαογραφιας Παν/μιου Αθηνων

....Αι των αλβανοφωνων της Σαλαμινος μητερες, τουλαχιστον αι προ τριακονταετιας,στερουμεναι του απαραιτητου προς μορφωσιν μεσου,της ελληνικης γλωσσης,και εις μονην την διαισθησιν,την παρατηρησιν και την μιμησιν των περι αυτας τελουμενων αφιεμεναι,εξηκολουθουν ν ανατρεφωσι τα τεκνα αυτων κατα φυσιν και κατα τας παραδοσεις ,ας ετηρουν ως αγραφους νομους κανονιζοντας την ζωην αυτων απο της γεννησεως μεχρι του θανατου.Η φρασις αστου ι τσουαμ (ετσι τα βρηκαμε) ειναι αρκουντως δηλωτικη της τυφλης υπο τας παραδοσεις υπακοης....

....Εν τη ελληνοαλβανικη λαογραφια κρυπτονται ελληνικα λαογραφικα στοιχεια,ων μεγα μερος δυναται ευχερως ν αναχθει εις την βυζαντινην περιοδον.Δι ετερας δε μελετης , εν η θα συνεξεταζωνται τα ελληνοαλβανικα γαμηλια εθιμα μετα των ελληνικων και των καθαρως αλβανικων,ελπιζομεν οτι θα αποδειξωμεν μετα πολλης πιθανοτητος τον τοπον,τον χρονον,και τον τροπον,καθ ον εισηχθησαν τα ελληνικα γαμηλια εθιμα εις την ζωην της ελληνοαλβανικης φυλης,ητις εν τε τη Ηπειρω και της κυριως Ελλαδι διετηρησε,δικην θεματοφυλακος,βυζαντινον λαογραφικον υλικον πλουσιωτερον αμα και αμιγεστερον του των λοιπων Ελληνων,οιτινες αλλα μεν των εθιμων ισχυρως ηλλοιωσαν,αλλα δε παρεδωσαν εις την προοδον και τον πολιτισμον!

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:38 μμ:

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ
....O Δημητριος Υψηλαντης μαθαινει την ειδηση της συμμαχιας των Σουλιωτων με τους Αλβανους και τους καρπους που εδωσε στην Ηπειρο ,και γραφει τον Αυγουστο του 1821 απο την πολιορκια της Τριπολεως..
Προς τους ανδρειους και πιστους συμμαχους και αρχηγους Αγο Βασιαρη,Τσεγκο μπεη,Μουρτο Τσαλη,Ταχιρ Αμπαζη,Σουλειμαν Μετο και λοιπους Τοσκηδες..,
συγχαιροντας και ενθαρυνοντας τους στο κινηματους..
Αλλα εσεις ω αντρειοι Τοσκηδες,δεν καταγεσθε ουτε απο τους μικροψυχους Ανατολιτας,ουτε απο τους αδοξους Σκυθας.Εισθε απογονοι των προγονων μας ηρωων ,και τωρα,ενωθεντες με ημας δια την ελευθερια ,θεωρεισθε ως αδελφοι μας.
Αφ' ου ο Παντοδυναμος θεος και πρωτος υπερασπιστης της ελευθεριας μας χαριση αυτο το ουρανιον καλον,θελομεν σας εχει παντοτε συμμετοχους και το ονομα σας θελει μεινει,χωρις αμφιβολιαν αθανατον,ακουομενον και δοξαζομενον εις ολα τα βασιλεια της γης..
Ο επαναστατημενος λαος ενθουσιαζεται στο ακουσμα αυτης της συμμαχιας και η ελληνικη μουσα δεν μενει αμετοχη στην γενικη εκδηλωσι του θαυμασμου και της αγαπης των Ελληνων προς τους Αρβανιτες,χριστιανους και μουσουλμανους της Τοσκαριας. Στην χειρογραφη εφημεριδα του Μεσολογγιου {Αιτωλικη} της 10 Σεπτεμβριου του 1821,ειναι δημοσιευμενο ενα ποιημα με τον τιτλον {Ασμα της περιφημου συμμαχιας των ενδοξων Αλβανων μετα των ηρωων Ελληνων της Ηπειρου}.
Αγαδες της Αλβανιτιας του Λιουμ Τεπελενας
και σεις απο τα αντικρυς χωρια της Δερβενας,
η φημη σας ωνομασε πυργους εμπιστοσυνης,
γνησια τεκνα της τιμης και της ευγνωμοσυνης.
( ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΗΛΑΡΑΣ)

Απευθυνεται το ποιημα προς τον στραταρχη Μουχουδαρη και τους οπλαρχηγους Ταχιρ Αμπαζη,Μουρτο Τσαλη,Τσεγκο Λιαμτση, και προς τον Αλη πασα.
Μαζι με αυτους εκθειαζει τους Σουλιωτες και Ρουμελιωτες ηρωες,Μποτσαραιους,Φωτομαραιους,Τζαβελαιους,Γωγο Μπακολα,Ανδρεα Ισκο,Αλεξη Βλαχοπουλο,Δημητρη Μακρη,Κωνσταντινο Χορμοβα,Οδυσσεα Ανδρουτσο,Γκουρα,Πανουργια,Διακο,Δυοβουνιωτη,και Μανικα.
Κατα τα μεσα Νοεμβριου του 1821,οι Σουλιωτες οπλαρχηγοι Μαρκος και Νοτης Μποτσαρης,οι Ζερβαιοι,ο Αθ.Φωτομαρας και ο Ν.Τζαβελας,μαζι με τους μωαμεθανους Τοσκηδες οπλαρχηγους Ταχιρ Αμπαζη,Τσεγκο μπεη και Αγο Μουχουρδαρη,εκστρατευουν κατα του Χουρσιτ πασα. Ενωνονται στις οχθες του Αραχθου με πολλους Αιτωλοακαρνανες επαναστατες και με Αρτινους υπο τον Γωγο Μπακολα και πολιορκουν τον Χουρσιτ στην Αρτα. Μετειχαν ,γενικα, στην επιχειρηση εκεινη 1500 Ελληνες και 1200 μωαμεθανοι Τοσκηδες.
Και ομως ,επροκειτο περι συμμαχιας κατ αρχην,η οποια δεν ειχε παρει ακομη το κυρος καθωρισμενων και επισημων συμφωνιων με την διοικηση της Ελληνικης επαναστασεως. Αποφασιζουν για αυτο οι Τοσκηδες και Σουλιωτες αρχηγοι να ελθουν σε απ'ευθειας επαφη με την Ελληνικη αρχη και, ως εκπροσωποι τους ,ο Ταχιρ Αμπαζης με τον Αλεξη Νουτσο,κατευθυνονται προς την Πελοποννησο γι' αυτον τον σκοπο. Βλεποντας ομως ,ο μωαμεθανος,στα μερη που περνουσαν,οτι οι επαναστατες ειχαν βεβηλωσει τζαμια (ειχαν λαβει χωρα και φονοι ),ενοιωσε προσβολη του θρησκευτικου του αισθηματος,δεν συνεχισε το ταξιδι του και ξαναγυρισε στην Αρτα. Συνεννοειται εκει με αλλους ομοθρησκου του αρχηγους ,και το αποτελεσμα ηταν να χαλασουν την συμμαχια με τους χριστιανους και να ενωθουν με τον Χουρσιτ εναντιον του Αλη πασα.Μονον ο Μουρτο Τσαλη και ο Χουσειν πασας εμειναν πιστοι στον Αλη και διετηρησαν την συμμαχια τους με τους Σουλιωτες.
Δεν παυουν ομως με το περιστατικο εκεινο οι προσπαθειες των Ελληνων να προσεταιρισθουν παλι στον αγωνα τους τους Τοσκηδες. Ο μητροπολιτης Αρτας Ιγνατιος,γραφει απο την Κορινθο γραμματα σε διαφορους αρχηγους τους που του ησαν γνωστοι και τους παρακινει γι'αυτον τον σκοπο.Το πραγμα ομως ηταν πια δυσκολο. Γι'αυτο και ,τον Ιανουαριο του 1822,οταν ο Χουρσιτ πασας εδωσε τελος στην ζωη του Αλη πασα, οι δικοι του Τοσκηδες ειδοποιουν τους Σουλιωτες,οτι αφηνουν πια τον αγωνα και υποτασσονται ολοι στην εξουσια του σουλτανου,ενω συγχρονως εκλαιαν τον αρχηγο τους και το καυχημα τους .
Ο ι Ελληνες της Ηπειρου εχασαν και αυτοι τις ελπιδες που εστηριζαν προς αυτην την πλευρα και, ως επιλογο της συμμαχιας ,εκδηλωνουν τον θαυμασμον τους προς τους Αλβανους και την συμπαθεια τους για τον χαμο του αρχηγου τους με το γνωστο τσακισμα των ηπειρωτικων τραγουδιων..

Αρβανιτες παινεμενοι,πουν' ο Αλη πασας καυμενοι,
Αρβανιτες παλληκαρια,πουν' ο Αλη πασας λιονταρια!!!
(Οι Δωριεις του νεωτερου Ελληνισμου,Κ.Μπιρη)

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:39 μμ:

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΜΑΡΑ
Η υποθεση της εκτελεσης της
μειονοτικης (ελληνικης)οικογενειας
απο την Χειμαρα,απο παρακρατικους
Αλβανους.

Πριν απο πεντε χρονια αν θυμαμαι καλα,σε μια εκπομπη που παρουσιαζε
ο δημοσιογραφος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,αυτος οευτραφης και μυστακιοφορος
και ενιοτε θαμων και συνεργατης του δημοσιογραφου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟΥ,
εγινε ενα περιστατικο,χωρις να εχωπαρακολουθησει απο την αρχη αυτην
την διενεξη,μεταξυ του ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ,για το θεμα
των ζωντανων ανταποκρισεων,τοτε με το Αφγανισταν και διαφορα
αλλα σημεια διφορων πολεμων,οτι ειναι στημενα,και ο Γεωργιαδης
μεσω της εκπομπης του,δραττωμενος της ευκαιριας επιτεθηκε στον ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ.
Ειπε ακριβως..να μην πω αυτος ο καραγκιοζης,τι εκανε πριν απο μερικα χρονια
και τι αλητης δημοσιογραφος ειναι,και μην με αναγκασει να τον ξευτιλισω..
Η συνεργατιδα του διπλα,που μου διαφευγει το ονομα της,τον προκαλεσε
να πει τι εκανε ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ και αν ξερει κατι να το πει.
Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΙΠΕ.
(Πριν απο μερικα χρονια,ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥειχε παρουσιασει την ειδηση
οτι μια οικογενεια της Χειμαρας,ειχε εκτελεσθει στην πλατεια της πολης,
δημοσιως δηλαδη,απο Αλβανουςπαρακρατικους.
Αυτη η ειδηση πηρε μεγαλη διασταση τοτε,και ειχε σοκαρει τον Ελληνισμο).
Ο ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ λοιπον κατηγγειλε τον ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΗΣΗ
ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΗ,και τον κατηγορησε για δημοσιογραφικη αλητεια.
Ολο αυτο το γεγονος εγινε δημοσια,το επαναλαμβανω.
Απο τον ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ δεν υπηρχε καμμια αντιδραση μεχρι τωρα.
Σε ερωτησεις,τοτε αλλων δημοσιογραφων για το θεμα της κοντρας αυτης,
ο ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ηταν πραγματικα αξιοθρηνητος διασκεδαστης.

Ετσι διαμορφωνεται απο διαφορους,πως να του χαρακτηρισει κανεις,
εγκαθετους ,η συνειδηση τουλαου μας.
Βεβαια ουτε να θιχτει τοπαραπανω θεμα απο τους
αλλους δημοσιογραφους,η απο διαφορα σωματεια,
που ειναι οι ενωσεις και κομματα των Χειμαριωτων?

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:40 μμ:

ΠΛΑΚΑ,η παλαια συνοικια των Αθηνων
....Η περιοχη στην οποιαν εκτισθηκε η συνοικια των γκαγκαρεων της Αθηνας αναφερεται απο τον 17 ον αιωνα με το ονομα Πλακα.Ο Καμπουρογλους,που εθεωρουσε καπως υποτιμητικη για την πολη της Αθηνας την παρουσια αρβανιτικου στοιχειου μεσα στους κολπους της,και προσπαθουσε να παρακαμψη τα σχετικα τεκμηρια,επιστευε,οτι το ονομα αυτο επεκρατησε απο καποιαν πλακα,που θα ηταν πεταμενη εκει καπου στην οδον Θεσπιδος.Στην πραγματικοτητα,μονον αν καποια πλακα βρισκοταν πεταμενη σ εναν καμπο,οπου και οι πετρες ησαν σπανιες,θα δημιουργουσε ασφαλως τοπωνυμιο.Στην Αθηνα ομως ,οπου τον παλιο καιρο σε ολους τους δρομους ,τους ανηφορικους μαλιστα ,που ησαν διαμορφωμενοι με πλατια σκαλοπατια,υπηρχαν πλακες, απο επιγραφες,επιτυμβια και σαρκοφαγους ,μια απο τις πλακες αυτες δεν θα αποτελουσε φαινομενο,τοσον εξαιρετικο,ωστε να χαρακτηριση τοπωνυμικα την περιοχη της.Και η εξηγηση δεν ηταν καθολου πειστικη ,αλλοι επροβαλαν την γνωμη,οτι ο λογος στον οποιον οφειλεται το τοπωνυμιο ειναι οτι στην περιοχη εκεινη ο τοπος ειναι επιπεδος και ομαλος σαν πλακα. Αλλα και η εξηγησις αυτη θα ηταν λογικη προκειμενου για την Αθηνα,αν ολη η υπολοιπη πολις ηταν κτισμενη σε εδαφος ορεινο και ανωμαλον,πραγμα ομως που δεν συμβαινει,αφου οι συνοικιες της Μητροπολεως ,του Ροδακιου,του Καλαμιωτη,του Βορια,του Ψυρη,του Τατση,του Αγιου Φιλιππου,της Βλασαρους και ,γενικα,το μεγαλυτερο μερος της πολεως ηταν κτισμενο σε πεδινο,ομαλωτατο και εντελως επιπεδο εδαφος.
Ασχετα ομως προς ολα αυτα ,ελεγχοντας τις δυο εκδοχες που αποδιδουν το τοπωνυμιο στην ελληνικη λεξι πλακα ,πρεπει να προσεξουμε και να δωσουμε μεγαλην σημασια στο γεγονος ,οτι κυριως οι κατοικοι της ιδιας συνοικιας ,οι διγλωσσοι,δηλαδη ,γκαγκαραιοι,την ελεγαν Πλακα. Οι γηγενεις Αθηναιοι δεν εσυνηθιζαν ,οπως φαινεται απο τα γραπτα μνημεια ,να την ονομαζουν ετσι. Οσες πηγες της Αθηναιογραφιας ,εως την εποχη του Οθωνος ,αναφερουν συνοικιες της πολεως ,ονομαζουν αυτην την περιοχην με τα ονοματα..Αληκοκου,Κοντιτο,Κανδηλι,και με τις ενοριες που περιελαμβανε.Ο Παναγης Σκουζες την γραφει,οπως ειδαμε ,Πλακα,συγχρονως ομως αναφερει τον ορο Πλακιωτες ως ισοδυναμον με το Αρβανιτες. Αλλη λοιπον πρεπει να εινα η εξηγησις του τοπονυμιου. Και, αφου η συνοικια κτιζεται απο τους Αρβανιτες και απο αυτους κυριως λεγεται Πλακα ,επιβαλλεται να εξετασωμε και στη γλωσσα τους τι σημαινει η λεξις και πως η σημασια της προσαρμοζεται στην ιστορικη πραγματικοτητα.
Το 1925 ο φιλολογος Πετρος Φουρικης ,που σαν παλαιος Κουλουριωτης (Σαλαμινα),ηξερε τα Αρβανιτικα,εδωσε την εξηγηση..Πλακα στ αρβανιτικα σημαινει γηρασμενη,παλια. Δεν ειχε ομως πρωτος σκεφθη αυτην την εξηγησι,αλλα την ειχε διδαχθει απο τον καθηγητη της Ιστοριας ΠΑΥΛΟ ΚΑΡΟΛΙΔΗ. Ο συγχρονος του Φουρικη φιλολογος ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΛΕΧΟΣ, παιρνοντας αφορμη απο τα {Τοπωνυμικα των Αθηνων}(Κωστα Μπιρη,Τοπωνυμικα των Αθηνων,1946,σελ.258.Το πρωτοτυπο της επιστολης του Λαλεχου κατετεθη στα Γεν.Αρχεια του Κρατους με αρ. π. 12233/14-8-59),οπου αναφερεται και εξηγειται η αρβανιτικη προελευσις του τοπωνυμιου,εγραψε σε επιστολη του,οτι ο γλωσσομαθεστατος εκεινος καθηγητης του Πανεπιστημιου εδιδασκε οτι ..το τοπωνυμιον Πλακα ειναι η ΑΛΒΑΝΙΚΗ λεξις Πλακα ,η οποια σημαινει παλαια (πλακου=παλαιος). Εσχετιζε δε ετυμολογικως τας δυο λεξεις ως εχουσας την αυτην ριζαν (παλ-πλα). Μονον στην γλωσσολογικην αποψιν περιορισθησαν οι αλβανομαθεις φιλολογοι. Ως προς την ιστορικη ,ο Φουρικης ικανοποιηθηκε με την ιδεαν, οτι οι αλβανογλωσσοι κατοικοι ωνομαζαν Πλακα Αθηνα μετα την απελευθερωσιν ο,τι οι αλλοι Αθηναιοι ελεγαν Παλια Αθηνα,δηλαδη,την περιοχην της μεσαιωνικης πολεως,για να την διακρινουν απο την νεωτερη πολιν.Με αλλα λογια ,οτι ο ορος επλασθηκε κατα την οθωνικη εποχη....
....Εκει λοιπον στην παλια Αθηνα εκεινων των χρονων,εγινε η εποικισις των Αρβανιτων γκαγκαρεων της Αργοναυπλιας περι τα τελη του 16 ου αιωνος. Οι ιδιοι δε μετετρεψαν στην γλωσσα τους το τοπωνυμιο Παλια Αθηνα ,δημιουργωντας τον ορο Πλακ' Αθηνα,Πλακα. Και ενω ,με την νεα οικοδομησι της που εκαναν οι Αρβανιτες,παυει πια να χρησιμοποιηται απο τους Αθηναιους το παλιο τοπωνυμιο,η συνοικια που προκυπτει μενει γνωστη με το νεο που επλασαν εκεινοι ,ως ΠΛΑΚΑ....
Κωστας Η.Μπιρης

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:41 μμ:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ
Ο ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ
ΣΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΤΙΤΟΥ ΓΙΟΧΑΛΑ
εκδοσεις Δωδωνη

Το διηγημα του Κ.Κρυσταλλη,η Εικονα.
....Το τελευταιον λογοτεχνικον εργον
εις την ελληνικην περι του
Σκεντερμπεη,ισως δε και το επιτυχεστερον
απο αποψεως χαριτος
και τεχνης,εγραφη υπο του γνωστου
ποιητου και διηγηματογραφου
Κ.Κρυσταλλη.Το διηγημα τουτο υπο
τον τιτλον Η εικονα,εδημοσιευθη
δια πρωτην φοραν εις την εφημεριδα
των Αθηνων Ακροπολις της 23 Μαιου
1893.
Ο ποιητης Κ.Κρυσαταλλης εγεννηθη
το 1868 εις το Συρακον της Ηπειρου.
Μαθητης ακομη εις την Ζωσιμαιαν
Σχολην Ιωαννινων εγραψε το
μακροσκελες ποιημα Αι σκιαι του Αδου,πληρες πατριωτισμου,
δια το οποιον κατεδιωχθη υπο των τουρκικων αρχων.
Διαφυγων ο νεαρος ποιητης την συλληψιν,κατεφυγον
εις Αθηνας,οπου ..δεν επαυσε να
τανυη τας ποιητικας του χορδας
εις πασαν πατριωτικην πραξιν..
....Εις τα Ιωαννινα,εις την
ονομαζομενην ακομη σημερον
Καραβατια,υπαρχει το καφενειον του
Ζωη τ' Αζωηρου.Εις αυτο συχναζουν
ωρισμενοι γεροντες Γιαννιωτες
ως και διαφοροι Αρβανιτες,οπου
πινουν το καφε των ομιλουντες
δια τα παλαια.Εκει συχναζει και εις
νεαρος μαθητης,προφανως ο ιδιος ο
διηγηματογραφος,ελκυομενος απο την
σοφιαν των γεροντων.Εν απογευμα
ομως ευρισκει την γνωστην συντροφιαν συγκεντρωμενην επανω
εις μιαν περιεργον εικονα..
Παρασταινε καβαλλαρη παλληκαρα με
γιγαντιο αναστημα και με πανωρια
μορφη.Ειχε ασπροκοκκινο το
προσωπο και περισσια εμορφο και
καλοσυνατο κι ευγενικο,προσωπο
βασιλικο,καθαρο.Γρυπη τη μυτη
το μετωπο καθαριο και πλατυ,το γενειο μακρυ
και γυρμενο κατα εμπρος λιγο και κομμενον τον
τσαμπαν.Εφαινετο σαν να του χαρισε η φυση
σ'ολο του το κορμι ασυγκριτην
επιδεξιοτη και ξεχωριστη δυναμη..
Οι γεροντες αδυνατουντες ν'αναγνωσουν την ιταλικην υπογραφην
προσεπαθουν απο την μορφην και τα
οπλα να προσδιορισουν τον εικονιζο-
μενον Ηρωα.Αλλος λοιπον τονεταυτιζε
με τον Αγιον Γεωργιον κι αλλοςμετον
Αγιον Δημητριον,αλλος με αρχαιον
Ελληνα η με μεσαιωνικον στρατιωτην
της Δυσεως.Αλλα και οταν ακομη
ο νεαρος μαθητης,αναγνωσας την
υπογραφην,τους ειπεν οτι ειναι ο
βασιλιας μας,τον ρωτουν..
-Ο Γεωργιος?Οι γεροντοι.
-Σουλτανι?Οι Αρβανιτες.
-Τι Γεωργιος και τι Σουλτανος
μου λετε...Ο βασιλιας των Ηπειρωτων
εινε τουτος.
Αλλα και τοτε μονον οΓεροκαλαμενιος
ετολμησε να υποθεση..
-Ο Πυρρος,παιδι μου?
Εις το ακουσμα του ονοματος του
Σκεντερμπεη οι Αρβανιτες ξεσπουν
εις εκδηλωσεις απεριγραπτου χαρας,
διοτι αντικρυζαν τον αηττητον
βασιλεαν,αλλα και μεγαλης θλιψεως
ταυτοχρονως,διοτι η σημερινη
ελεεινην καταστασις ητο τραγικως
αντιθετος προς τας ημερας ευτυχους
ελευθερου βιου,δια την πραγματοποι-
ησιν και διατηρησην του οποιου ο
βασιλευς της Ηπειρου Σκεντερμπεης
τοσον ηγωνισθη τοτε.
-Αιντε μωρε Σκεντερμπεο,αιντε μωρ'
ινγκιουαρ μπρετ ισκιπεταρβε.
(Αιντε ωρε Σκεντερμπεη,αιντε ωρε
ξακουσμενε αρβανιτοβασιλια).
Δε θα αναστηθεις μια βολα παλε και δε θα να μας
κραξεις με το τρανο
και περηφανο εκεινο διαλαλημα σου..
Σα ρον Σκεντερμπεο,σκιπεταρ νουκ
το τεμπενεν κουρ σκλαβ τε τιερβε..
(Οσο ζει ο Σκεντερμπεης,οι
Αρβανιτες δε θα να καταντησουν ποτες σκλαβοι των αλλων).
Κι αληθεια ,ωρε μπυρρο μ'.Αν δεν
απεθνησκες,δε θα να πεφταμεν κι
εμεις,δε θα να σερνομασταν,ουρε
μαυρε μου Λιουλιο,κλαριτες και
παλιοδραγατες σημερα στα ντερβενια
του κοσμου,διχως ψωμι,διχως καλυβι
με μισην καπα απανου μας και με μισο τσαρουχι..
Τοτε ακριβως εις εκ της γνωστης
συντροφιας,ο Γεροκαλαμενιος
αρχιζει μιαν ωραιαν διηγησιν δια
τους καταπληκτικους αθλους της
παιδικης ηλικιας του Σκεντερμπεη,
το παραδοξον ονειρον της μητερας του πριν τον γεννησει,
και ποικιλους θρυλους,σχετικως με την
ζωην και την δρασην του ηρωως.
Το διηγημα γινεται εφεξης ζωηροτατον και φυσικοτατον και με
τα Αρβανιτικα,τα οποια ο Κρυσταλλης παρενειρει
εις καταλληλα σημεια της διηγησεως,
ως λογους δηθεν των Αρβανιτων,οι
οποιοι συγκεκινημενοι κατασπαζονται τον Γεροκαλαμενιο
και δακρυζοντες του λεγουν εις την
ιδικην τους γλωσσαν..
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ,ΩΡΕ ΓΕΡΟ,ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΙΣΤΕΣ,ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΝ
ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΑ
ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΧΤΡΩΝ ΜΑΣ..

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:41 μμ:

ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ
ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΙΑΠΗ
πενθος και εθιμα στην περιοχη της
βορειοδυτικης Αττικης

Εκδοσεις Δωδωνη
Αθηνα-Γιαννινα
1985
....Εμαθε οτι μαζευω μοιρολογια.Με
φωναξε στο σπιτι.Ητανε Ιουνιος του 1968.Οπως η ιδια μου ειπε,ητανε τοτε 76.
....Οταν εγινε ο πολεμος με τους Τουρκους ημουνα αρραβωνιασμενη με ενα ωραιο παληκαρι και τον πηρανε στρατιωτη.Στις 22του Οκτωβρη 1912 ηρθε γραμμα στη Δημαρχια,στη Μαντρα,οτι στις 10 αυτου του μηνα σκοτωθηκε ο αρραβωνιαστικος μου στη μαχη στα στενα της σιδερενιας πορτας στο Σαρανταπορο....Θα σου πω τρια μοιρολογια που εχω φτιαξει,αλλα δεν θελω ουτε ονοματα,ουτε τιποτα,γιατι και σημερα ειναι πιο μεγαλη ντροπη για μενα αφου παντρευτηκα και εκανα παιδια...
Το κειμενο ειναι αριστερα στα Αλβανικα,και δεξια Ελληνικα.
....Ειδα στον υπνο μου το λουλουδι μου
ητανε με καμποσους παρεα.
Με πλησιασε με επιασε απο το χερι,
ητανε κρυο και τρομαξα.
Ητανε στο βουνο με μερικους φιλους,
ηρθε κοντα μου και μουπε τουτα τα λογια..
-Εδω που ηρθα,ειδα μια κοπελα,
ητανε κλαμενη και λυπημενη.
Εκλαιγε,χτυπιοταν και ετρεμε
και ητανε αλυσοδεμενη.
''Ποια εισαι εσυ κοπελα?Δε σε γνωριζω"
"Ειμαι η Μακεδονια ωχ.
Μου εχουν κλεισει αυτη την πορτα,
ανοιξετην παλικαρι μουκαι παρεμε''
Σπασαμε την πορτα,περασαμε
και καναμε ευτυχισμενη την κοπελα.
Τωρα ειμαστε εδω μαζι της,
πολυ μας αγαπαει,την εχουμε ερωτευτει.
Εχουμε φτιαξει το σπιτι μας
μαζι με την Μακεδονια.
Τωρα που την καναμε ευτυχισμενη,
μενουμε μαζι της να μη στεναχωρηθει.
Μη λυπασε για μενα,
βρηκα εναν τοπο,που με θελει.
Μη κλαψεις για μενα κορη μου,
καθολου να μη στεναχωρηθεις.
Φορα ασπρα,λουλουδια φορεσε
και να εισαι παντα ευτυχισμενη.
Καλη μου,δε σου πανε τα μαυρα,
ανοιξε τηνψυχη σου στη χαρα.
Βγες στο χορο και τραγουδα,
αυτο επιθυμαει η Μακεδονια.
Ανοιξε την ψυχη σου και μη κλαψεις,
θα παρεις ευχη απο τον Αγιο Δημητριο.
Βρες ενα νεο και ανοιξε σπιτικο,
παιδια,ευτυχια,προκοπη.

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:42 μμ:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΟΣ
Υποθεση του λιμενος της Αυλωνος
Αλβανιας

Πριν απο δεκα περιπου χρονια επι ενα σχεδον μηνα στα ΜΜΕ της πατριδας μας
μονοπωληθηκε μια ειδηση περι της ενοικιασης του λιμενος της Αυλωνος,
απο την κυβερνηση της Αλβανιας,στην
Τουρκια,για να ελλιμενιζεται τμημα του
στολου της.Επι ενα μηνα η προπαγανδα
στον δυσμοιρο λαο μας ηταν ανειλεης.
Το τι ακουστηκε,το τι αντιαλβανικο
μενος απιστευτο,φυσικα και με τις αναλογες πολιτισμενες μας νεοελληνικες εκφρασεις μας.Οι χαρακτηρισμοι,ανθελληνες,προδοτες,
ρουφιανοι,ισλαμικο τοξο και διαφορες αλλες μπαρουφες.Καλα,η Αλβανια δεν ειναι ενα αλλο κρατος?
Εμεις δεν ειχαμε μεχρι προσφατα ξενες βασεις στην χωρα μας?
Η Αλβανια εκεινη την εποχη βρισκοταν μεσα στην τελεια ενδεια της,ακομα και τωρα,και φυσικα δεν ειχε το δικαιωμα να εκμεταλευθει, κατα την κριση της,τον εθνικο της πλουτο.Το δικαιωμα αυτο το εχουμε μονον εμεις να ξεπουλαμε τα παντα,
ΟΤΕ,ΔΕΗ,δημοσιες και ευρωστες επιχειρησεις,μεχρι και βραχονησιδες
τρομαρα μας,για να μην πω και τι αλλο εχουμε ξεπουλησει και ξεπουλαμε.Επι ενα μηνα λοιπον γινοταν αυτο το βρωμικο και αντεθνικο αλισβερισι,που θελει πολυ μελετη για να αντιληφθουμε το παιχνιδι που παιζεται στις πλατες της πατριδος μας.
Το καταπληκτικο ειναι,οτι Ελληνες δημοσιογραφοι πηγαν στην Αλβανια,της κρατικης τηλεορασης μαλιστα,και συναντησαν τον τοτε Αλβανο πρωθυπουργο.Τον ρωτησαν με υφος εντονο,προσβλητικο και επιθετικο,θα λες και ηταν κανενας νομαρχης μας,γιατι το εκανε αυτο και μας προδωσε,την στιγμη που γνωριζει τις σχεσεις μας με την Τουρκια.
Ξερετε τι απαντησε,στις ειδησεις ζωντανα παρακαλω,ο Αλβανος πρωθυπουργος?
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ!!!

Αυτο ηταν απροσμενο φυσικα για τους φωστηρες μας δημοσιογραφους,
που διαμορφωνουν ενιοτε και εθνικη συνειδηση στον λαο μας.
Θα αναρωτηθει κανεις φυσικα αν σχολιασθηκε αυτη η απαντηση η αποστομοτικη του Αλβανου πρωθυπουργου απο την τηλεψια μας,και μαλιστα οπως προειπα το εδειχνε ζωντανα.
Στην Ελλαδα ειμαστε και δεν χρειαζεται να ειναι και κανεις ιδιοφυης να αντιληφθει την συνεχεια του δελτιου ειδησεων,
απλως αλλαξε θεμα...

Το ερωτημα ειναι,μα κανεις συμπατριωτης μας δεν αντεληφθει τιποτα?Μα κανεις τιποτα δεν θυμαται?

Να χαιρωμαστε τα αμασητα μας,και το Ορθοδοξο τοξο...

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:43 μμ:

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Πριν λιγες ημερες,κατοπιν αιτηματος
της Ελληνικης κυβερνησης,υπογραφτηκε
συμφωνια μεταξυ Ελλαδος και Αλβανιας
για την οριοθετηση των χωρικων υδατων
(υφαλοκρυπιδα)μεταξυ των χωρων αυτων.
Αξιζει να σημειωθει οτι η πατριδα μας
με κανενα αλλο κρατος δεν εχει παρομοια συμφωνια,
ουτε καν με την Ιταλια,που υποτιθεται οτι Ελλας και η Ιταλια
ειναι δυο Ευρωπαικα κρατη και ευκολα θα μπορουσε
να υπαρξει μια συνεννοηση.Παρ' ολα αυτα η δευτερη με
υπεκφυγες συνεχως αρνειται.Η Αιγυπτος σε μια παρομοια
εκκληση της Ελλαδος για διευθετησητων χωρικων
υδατων αρνηθηκε κατοπιν πιεσεων και απειλων
που της ασκησε η Τουρκια.Η Αλβανια λοιπον,που λογικο
ειναι να δεχτηκε περομοιες απειλες απο την Τουρκια,
συμφωνα με δημισιευματα του Ελληνικου τυπου,
οχι μονον δεχθηκε να διευθετηθει το ζητημα αυτο,αλλα
μας παραχωρησε και το δικαιωμα της επεκτασης 12 μιλ.απο την μερια μας.
Με μεγαλη λοιπον χαρα το Ελληνικο Υπουργειο Εξωτερικων
ανακοινωσε το γεγονος αυτο σαν μια τεραστια επιτυχια.
Η συμφωνια αυτη ειναι ενα ανευ προηγουμενου διπλωματικο οπλο
στα χερια της Πατριδος μας,αν λαβει κανεις υποψιν του
το ακανθωδες προβλημα μεταξυ της χωρας μας και της Τουρκιας,
που η τελευταια αρνειται πεισματωδως την χρηση του
νομιμου δικαιωματος της Ελλαδος για επεκταση και χρηση
των 12 ναυτικων μιλ.Ειναι μια συμφωνια που περασε στα
ψιλα γραμματα των εγχωριων ΜΜΕ.
Εντασσεται κατα την αποψη μου στα πλαισια της κατευθυνομενης
προπαγανδας εντυπωσιασμου σε σχεση με τις διαφορες χωρες
που περιβαλλουν την πατριδα μας και οχι μονον.
Το παραμικρο που συμβαλλει στην δημιουργια και διαιωνηση,
πλαστα κατα την αποψη μου τα περισσοτερα,δυσχερων σχεσεων
μεταξυ των δυο ομαιμων λαων,Ελλαδος και Αλβανιας υπερτονιζεται,
ωστε να δημιουργουνται και οι αναλογες εντυπωσεις.
Βασιζομενη φυσικα η παραπανω προσπαθεια στην αμαθεια
και στην ελλειψη εθνικης παιδειας των συμπατριωτων μας.

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:44 μμ:

EYBOIA
TA AΡBANITIKA
(ΤΙΤΟΣ ΓΙΟΧΑΛΑΣ)

Από το Αυλωνάρι και το Αλιβέρι μέχρι την Καρυστία και τον Καβοντόρο ξεδιπλώνονται, ωσάν δύο ανάστροφες βεντάλιες, 65 αρβανιτόφωνα και πρώην αρβανιτόφωνα χωριά και οικισμοί. Εγκατεστημένοι εκεί, δίγλωσσοι και σε μεγάλο βαθμό εξελληνισμένοι αλβανικοί πληθυσμοί, από τις αρχές του 15ου αι., μετά από πρόσκληση των Βενετών κυριάρχων του νησιού, ημέρεψαν τον άγριο τόπο, κράτησαν με φανατισμό την ορθοδοξία και όντας πλέον αφομοιωμένοι από τους γηγενείς έδωσαν το μεγάλο "παρών" στον ξεσηκωμό του 1821.
Η γλώσσα τους, τα Αρβανίτικα, αποτελούν ένα πολυσήμαντο, μεσαιωνικό, άγραφο μνημείο, στο οποίο πέρασαν και στοιχεία της Ελληνικής του τόπου, άγνωστα από άλλες πηγές.
Ιδιαίτερα στο Καβοντόρο "χωρίς πλοίο, χωρίς οδό" αρπάχτηκαν από τον κορμό της Όχης, έπλασαν με την ξέφρενη φαντασία τους ιστορίες για τους δράκους και τα δρακόσπιτα και άφησαν διονυσιακό τον ήχο της πίπιζας να σκίσει τους αιθέρες του Αιγαίου πελάγους.
Αυτός ο κόσμος παρουσιάζεται στο βιβλίο, μέσα από τις αφηγήσεις, τις μουσικές και τα σφυρίγματα των ιδίων. Αυτόν τον κόσμο, αυτόν τον παλμό αξίζει να τον γνωρίσουμε. Ανήκει στον καθένα μας. Ανήκει σε όλους.
Ενα βιβλιο που αξιζει.

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:45 μμ:

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Εις μνημην του μεγαλου εκεινου και φλογερου πατριωτη,
Μακεδονομαχου,Παυλου Μελα.
Καπεταν Μικης Ζεζας.
Αυτος ο μεγαλος Ελλην Ηπειρωτης,υπηρξε γαμπρος του αλλου
γιγαντα του Ελληνισμου,Ιωνος Δραγουμη.Ο Δραγουμης εκεινην την εποχη
ηταν προξενος της πατριδος μας στο Μοναστηρι των Σκοπιων.
Ηταν πραγματικα η ψυχη και ο εναρκτηριος λογος,
ο Εθνεγερτης φιλοσοφος,για το Μακεδονικο ζητημα.
Ο Δραγουμης ηταν αυτος που οργανωσε και το πρωτο ανταρτικο
μαζι με τον Γερμανο Καραβαγγελη,Μητροπολιτη Καστοριας,
στην τουρκοκρατουμενη ακομα Β.Πατριδα μας.
Τοτε ξεκινησε και ο Παυλος,αξιωματικος του Ελληνικου Στρατου,
με μια μικρη ομαδα να περασει τοτε τα συνορα παρανομα
για την κατεχομενη Μακεδονια.Εφοδιασμενος με ψευτικα χαρτια,τουρκικα,
η Ελλας ετρεμε μηντυχον συλληφθει Ελλην υπηκοος και μαλιστα αξιωματικος,
για ανταρτικη δραση και αποτελεσει αιτια πολεμου.Ο Παυλος και οι κατοπινοι
ανταρτες και καπεταναιοι υιοθετουσαν ονοματα της αρεσκειας τους,
εμπνεομενοι απο την ιστορια η απο τις πεποιθησεις τους.
Ετσι και ο Παυλος Μελας υιοθετησε το ΜΙΚΗΣ ΖΕΖΑΣ.
Απο μικρο παιδι μου εκανε εντυπωση το ονομα αυτο και δακρυζα με την μορφη του.
Αλλα τι σημαινει αληθεια το ονομα του?Τι σημαινει Μικης Ζεζας?
Γιατι διαλεξε αυτο το ονομα στον ιερο τουτο Αγωνα?

Ο Παυλος φευγοντας για την Μακεδονια κατευθυνθηκε προς Φλωρινα.
Σε τεσσερα χωρια της Φλωρινας..Στα Αλβανοφωνα χωρια ΠΡΕΚΟΠΗ,ΝΕΓΚΟΒΑΝΗ,ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ και ΜΠΕΛΚΑΜΕΝΗ.
Προφανως δεν ειναι
τυχαια η επιλογη του αυτη και φυσικα εχει αμεση σχεση με την
επιλογη του ανταρτονοματος του.
ΖΕΖΑΣ λοιπον ειναι η Αλβανικη μεταφραση του επωνυματος του,
ΜΕΛΑΣ,δηλαδη ΜΑΥΡΟΣ.ΖΕΖ στα Αλβανικα ειναι ο Μαυρος.
Αυτο που επιβεβαιωνει του λογου το αληθες ειναι και η επιλογη
του μικρου ονοματος.
Εκει που παει, αυτο ακριβως θελει να τονισει,να ζητησει την στηριξη
του αγωνος του
με την αδελφοσυνη του που νοιωθει για τους Αρβανιτες μας
σε αυτον τον δυσκολο αγωνα.
Ειναι πραγματικος φιλος,αυτο σημαινει το Μικης,Μικ στα Αλβανικα
ειναι ο φιλος και Μικεσι η Φιλια.Ειναι ο φιλος ο Μαυρος.
Εμελλε ενας πατριωτης απο αυτα τα χωρια ,ενας Αρβανιτης
και συμπολεμιστης του Παυλου Μελα,ο Λακης Πυρζας να κοψει και να
διαφυλαξει σαν ιερη παρακαταθηκη στο Εθνος,κατοπιν παρακλησεως του
απο τον θανασιμο τραυματισμο του,
το κεφαλι του Μικη Ζεζα που φυλασσεταιστην Καστορια.

Η φραση του Ιωνος Δραγουμη,που
ο πατερας του ειχε γραψει σε εφημεριδα της Θεσσαλονικης
οτι οι Δραγουμηδες καταγονται απο τον ηρωα της Αλβανιας Σκεντερμπεη,
δεν μπορω να φανταστω τον Ελληνισμο χωρις την Αρβανιτικη ψυχη,
σιγουρα δεν ειναι τυχαια.

fokas2000
ο/η Φωκας Φωκος έγραψε
στις Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 4:46 μμ:

Η Δυσμοιρη Πατριδα και οι «Χειμαραιοι»
Σε αυτην την δυσμοιρη πατριδα μας,την συνεχομενη καρπαζοεισπρακτουσα,σε οιοδηποτε Εθνικο ζητημα.Σε αυτον τον μονιμως παραπλανηθεντα λαο μας,που ειναι ικανος να θυμηθει ξαφνικα οτι εχει κατι ξεχασμενους αδερφους που λεγονται Σερβοι,και ας αδιαφορουσε αυτος οιδιος λαος καθ'ολη την διαρκεια της σφαγης του εμφυλιου,που αυτοματως θυμαται τους Κουρδους και αμεσως σχεδον μετα συγκινειται με την ελληνοτουρκικη αδερφοσυνη.Αυτη η ρημαδα πατριδα μας που εξευτελιζεται διεθνως οταν κατεβαζουν την σημαια της και σκοτωνονται τρια παληκαρια της και η ιδια ευχαριστει αλλη χωρα που μεσολαβησε να μην φαει περισσοτερο ξυλο.
Αυτος ο ιδιος λαος της πατριδας μου,που βλεπει απο τηλεορασεως να θανατωνονται ελληνοπουλα επειδη προσπαθησαν να κατεβασουν την τουρκικη σημαια,και να μην αντιδρα,να μην οργιζεται.Αυτο το ελληνικο κρατος,να αγνοει επιδεικτικα τους ελληνικους πληθυσμους της Κατω Ιταλιας,που εκλιπαρουν για ενα δασκαλο.
Αυτη η Ελλαδα να τρεμει να διεκδικησει την ονομασια της φετας σε διεθνη φορουμ.
Αυτη η χωρα μου να αγοραζει υπερσυγχρονα συστηματα πυραυλων,με λεφτα της Κυπρου γιατι η ιδια φοβηθηκε να τα τοποθετησει στα εδαφη της,και να τα εχει ακομη σε κουτες γιατι η Τουρκια απειλησε οτι θα της κανει πολεμο.
Να εχουμε εναν ελληνοαμερικανο αξιωματικο που να δινει πολυτιμες πληροφοριες στην μητερα πατριδα του,την Ελλαδα,να συλλαμβανεται για αυτο και να καθεται χρονια φυλακη,ο ηρωας Λαλας,με δυο παιδια,το ενα αναπηρο, και η γυναικα του να παλευει να τα φερει βολτα. Να παιζουν τα Σκοπια και να χορευουμαι στο σκοπο τους,να ειμαστε οι μοναδικοι που να υποστηριζουμε τοσο φανατικα τη Σερβια,και να ειναι η πρωτη χωρα στον κοσμο που την αναγνωρισε ,και μαλιστα μεσα στον εμφυλιο της.
Αυτη η Ελλαδα και ο λαος της,που δεν ενδιαφερθηκε ποτε για τους εκατονταδες χιλιαδες ελληνες του Μοναστηριου,της Γευγελης,της Στρωμνιτσας,του Κρουσοβου και του Χορμοβου,που εξαφανιστικαν ως δια μαγειας απο τον Σλαυικο χαρτη,μαζι με τοσες Ελληνικες πολεις της Βουλγαριας,την Φιλιππουπολη,την Αρβανιτοπολη,την Αγχιαλο και τοσες αλλες.Και υπαρχουν ακομη τοσοι Ελληνες εκει που τρεμουν να το πουν. Ενταξει ολα αυτα,τα εχουμε συνηθισει,αυτοι ειμαστε οι
νεοελληνες,ανιστορητοι,εγωπαθεις και αγελαιοι δυστυχως, ωχ αδερφε.....
Αυτο που μου κανει εντυπωση ομως ,και το μοναδικο εθνικο θεμα που κρατα μια ετσι, επιθετικοτητα ειναι το Βορειο -Ηπειρωτικο,και ειδικα οι Χειμαριωτες ή Χειμαραιοι κατα το νεωτερο που πολυχρησιμοποιειται.
Ουδεις νομιζω οτι μπορει να αρνηθει την εντονη παρουσια της Αμερικης στην περιοχη αυτη. Η εντυπωση που μου δημιουργειται μπαινοντας στο διαδικτυο,σε ομιλιες συλλογων και εκπροσωπων εδω στην Ελλαδα ,αλλα και αλλου,ειναι μια κινηση εντονη απο την αλλη μερια του Ατλαντικου. Ελληνες «πατριωτες»ως νεοι Ηρακληδεις,εξαπολυουν απιστευτο μενος κατα οιουδηποτε αλβανικου,παρουσιαζοντας μια κατασταση τυπου Αφγανισταν,να νομιζεις οτι εξαπολυονται απιστευτα προγκρομ,σφαγες και λεηλασιες κατα της ελληνικης μειονοτητας.Εκπροσωποι των ελληνικων κομματων να βρισκονται σε Ελλαδα και Αμερικη σε μονιμη σχεδον κατασταση και ουτε λιγο ουτε πολυ να παροτρυνουν με τον λογο τους και με την συμπεριφορα τους να στειλουμε στρατο και να καταλαβουμε το «Πογραδετς».Εντυπωση μεγαλη μου δημιουργει οι απανταχου δηλωσεις και παρουσιασεις των Χειμαριωτικων σωματειων,οργανωσεων και κομματων.Ενα υφος υπερπατριωτισμου,αλλα μονον για Χειμαρα και Βορειο Ηπειρο.
Παρολο που παμπολοι Χειμαριωτες ζουν στην Ελλαδα,πουθενα δεν παρατηρεις ενδιαφερον για αλλα εθνικα θεματα,σαν να ζουν σε εναν αλλο κοσμο,μονον αντιαλβανισμο,φιλοσερβια και Χειμαρα.Πουθενα ,μα πουθενα δεν συμμετεχουν σε αλλα δρωμενα,αλλα μονον και αποκλειστικα ,σε οτι εχει σχεση με εκεινους.
Εχουν φτασει σε σημειο να μιλουν οι εκπροσωποι αυτοι για αυτονομια της Βορειου Ηπειρου,τοσο καθαρα,και οι ιδιοι να χτυπιουνται για το Κοσσυφοπεδιο οτι ειναι Σερβικο,και οτι ειναι επικινδυνο πραγμα η αυτονομηση σε περιοχες των Βαλκανιων.Εχουν φτασει αυτοι οι συνελληνες σε σημειο να διαμαρτυρονται με ανακοινωσεις οτι υφιστανται διωξεις,λογω του οτι διαμαρτυρονται για διακοπες ρευματος που συμβαινουν ,συν τις αλλοις,στη Χειμαρα εν ειδη ανθελληνικης διωξης. Εναν αλβανο αν ρωτησεις θα σου πει για τις συνεχεις διακοπες ρευματος σε ολοκληρη την Αλβανια,με τις γνωστες ελειψεις στις κρατικες της υποδομες,και με την εκμεταλλευση απο μεριας πολιτικων αλβανων πουλωντας γεννητριες,αυτο δεν ειναι κανενα μυστικο.
Μου θυμιζει την συνεχη προπαγανδα για τον διωγμο της χριστιανικης θρησκειας και των εκκλησιων που ειχαν κλεισει επι Χοτζα,θα λες και δεν εχει ακουσει ξανα ποτε κανεις,οτι σε κομμουνιστικα καθεστωτα η θρησκεια ηταν υπο διωγμο.
Ειδικα μαλιστα στην Αλβανια,που υπαρχουν ολες οι θρησκειες,μουσουλμανοι και καθολικοι,και το καθεστως του Χοτζα ειχε στην κυριολεξια απαγορευσει την τελεση θρησκευτικων τελετων ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,και ειχαν κλεισει ναοι,και τεμενοι.
Αληθεια οταν επεσε το σιδηρουν παραπετασμα ,σε αθλια κατασταση δεν ερχονταν στην πατριδα μας Αλβανοι και Ομογενεις μας ανακατα?
Σε πολλες εκπομπες της ελληνικης τηλεορασης,σε ειδησεις και σε οδοιπορικα στην Χειμαρα,κανει και κατι καλο η τηλεοραση,καμμια εντυπωση και καμμια εικονα τραγικης γενοκτονιας και κυνηγητου δεν παρουσιαζει.Μαλιστα τις προαλλες,οχι για πρωτη φορα,μια εκπομπη, στην Χειμαρα, επαιρνε συνεντευξη απο τον πατερα του Πυρου Δημα,σε ενα σπιτι που πολλοι ελληνες δεν το διαθετουν.Την ιδια εντυπωση αποκομουσες και απο την περιηγηση γενικα στην περιοχη,και μαλιστα εναν οικοδομικο οργασμο καταπληκτικο.Εκατονταδες ενοικιαζομενα και ξενοδοχεια και καταστηματα εχουν φτιαχτει απο Χειμαριωτες μεταναστες.Οι υποδομες που εχουν φτιαχτει εκει ,δρομοι, νοσοκομεια,εκκλησιες,αναπαλαιωσεις και ιδρυματα,ειναι μια πραγματικοτητα,που δυσκολα συναντα κανεις σε αλλα μερη της Αλβανιας. Απο δυο μεριες ευνοουνται μου φαινεται οι Χειμαριωτες μας,και το βλεπω διπορτο το παιχνιδι.Εβλεπες ιδρυματα της εκκλησιας θαυμασια,που σπουδαζαν ελληνοπουλα και αλβανοπουλα μαζι.Ο Αρχιεπισκοπος Αναστασιος,ενας αγιος ανθρωπος,με καταπληκτικο εργο στην Αλβανια,σε ελληνες και αλβανους ανεξαιρετως,μουσουλμανους και χριστιανους.Ποτε κανενα προβλημα δεν αντιμετωπισε απο πλευρας αλβανικου κρατους και απο αλβανους πολιτες.Η Αλβανια ειναι η μοναδικη χωρα των Βαλκανιων που εχει εκπροσωπους ελληνες βουλευτες στο κοινοβουλιο της!!!Εκει χτυπαμε συνεχως?
Πως αυτοι λοιπον οι τοσο κακοι και ανθελληνες αλβανοι,οπως προσπαθουν να παρουσιασουν οι ομογενεις μας,και μαλιστα ΜΟΝΟΝ οι Χειμαριωτες,το αλβανικο κρατος εδεχθη εναν ελληνα για αρχιεπισκοπο Αλβανιας?Μπορουσε να το αρνηθει με την τοσο εντονα ανθελληνικη του πολιτικη νομιζω.Ειναι σαν να δεχομασταν εμεις για τους τουρκογυφτους της Θρακης,να διοριζονταν ανωτατος θρησκευτικος ηγετης τουρκος απο την Τουρκια.
Που ειναι το ανελεητο αυτο κυνηγητο,την στιγμη που αμεσως η αλβανικη κυβερνηση δεχτηκε την διπλη υπηκοοτητα των Βορειο-Ηπειρωτων? Εντασσεται και αυτο μεσα στα πλαισια του ανθελληνισμου?
Παντοτε θα αναρωτιεμαι την αθωωση απο τα ελληνικα δικαστηρια των πεντε Χειμαριωτων (ο ενας ηταν ελλαδιτης) της ΜΑΒΗ ,που πριν απο 13 περιπου χρονια φονευσαν τρεις αν θυμαμαι,αλβανους στρατιωτες μεσα σε αλβανικο στρατοπεδο εντος φυσικα αλβανικου εδαφους,και τη συλληψη τους με τα οπλα των σκοτωμενων στρατιωτων μεσα στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινητου τους απο ελληνες αστυνομικους εντος ελληνικου εδαφους.Δεν αμφισβητω τον πατριωτισμο μερικων παιδιων,αλλα τετοια αντιμετωπιση της ελληνικης πολιτειας ειναι πραγματικα αξιοπεριεργη,και ειδικα αν λαβει κανεις υποψιν του τα πηγαινελα του επικεφαλης αυτης της ομαδας,να μην λεμε και ονομα,εις τας Αμερικας,θα λες και ηταν Ομονοια πλατεια Κολλιατσου,και δεν υπερβαλλω,μα ειλικρινα δεν υπερβαλλω.
Πραγματικα απορω για τον αφθαστο πατριωτισμο των περισσοτερων sites,προερχομενων απο την μητερα Αμερικη,απο ομογενεις φυσικα.
Λιγο ακομη ,με τοσα εκατομμυρια ελληνες που εχουμε εκει,τοσους πλουσιους και τετοιους πατριωτες θα παρουμε και την Κωνσταντινουπολη,τρομαρα μας.Αληθεια ,γιατι δεν βαλανε το χερι στην τσεπη για τον ΛΑΛΑ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ,αυτοι οι υπεπατριωτες?ΓΙΑΤΙ??? Τι εκαναν αυτες οι πανισχυρες δηθεν ελληνοαμερικανικες οργανωσεις.Αληθεια,τι εχουν προσφερει στην Ελλαδα?Η αποψη μου? ειναι γενιτσαροι,αυτο ειναι,και δεν θελει και πολυ ψαξιμο να το διαπιστωσει κανεις.Ο προεδρος του παγκοσμιου συμβουλιου του Ελληνισμου,ο «σερ »Αντριου Αθενς,ο ιδιοκτητης τριων εταιρειων μεταλλευματων,που ουτε ελληνικο ονομα δεν εχει.Που λεφτα για τον φουκαρα τον Λαλα,που τοσα χρονια ,προσεφερε υπηρεσιες στην πατριδα του,και φυλακιστηκε τοσο αδιαμαρτυρητα.Που ειναι το περιφημο ελληνικο λομπι σε τοσα και τοσα θεματα? Τοσοι ελληνες περασαν σε κυβερνησεις στην Αμερικη,τοσοι καθηγητες πανεπιστημιων,τοσοι επιστημονες,τοσοι μαμπλουτοι,τοσοι και τοσοι.Σαν εκεινη την μαριονετα τον ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΤΟΝ ΓΙΟ ΠΑΠΑ,που ποτε δεν μιλησε ελληνικα,σε τοσες και τοσες συνεντευξεις ,για το περιφημο «καμαρι» μας.
Aς θυμηθουμε και αυτον τον αρχηγο της ΣΙΑ τον Τενετ,με καταγωγη απο την Χειμαρα. Και φυσικα οι ελαχιστες φωνες πνιγονται μεσα στον ορυμαγδο της πλουτοεθνικοφροσυνης μας.Γιατι σε τετοιες ιστοσελιδες ,αν προσεξει κανεις,προερχομενες απο ελληνοαμερικανους,βλεπεις τετοιο αντιαλβανικο μενος
και «Βορειο-Ηπειρωτικο» ταρακουνημα.Και αν απομονωσεις το πρωτο,νομιζεις
οτι ειναι καμμια ιστοσελιδα του Αρκαν και των σερβων ΤΣΕΤΝΙΚΣ.
Μακαρι να αντιληφθουμε καποτε σαν λαος τα περιφημα «διπλα»παιχνιδια στα εθνικα θεματα,που ταχα μου εχουμε αντιληφθει τι παιζεται στα Βαλκανια και δεν βλεπουμε κατω απο την μυτη μας.
Πολλες φορες εχουν παιχτει τετοια ,οπως με την οικογενεια απο την Χειμαρα
πριν απο χρονια ,που εκτελεσθηκε απο αλβανους,την ειδηση την «εβγαλε» ο Κουλογλου,να ρωτησω αν θυμομαστε,δεν το ρωτω.Αποδειχτηκε οτι ηταν στημενη,και μαλιστα το κατηγγειλε δημοσια ο Γεωργιαδης.Φυσικα επι ενα μηνα
που «επαιζε» αυτη η ειδηση την εκανε την «διαφωτηση» της.
Ουτε σωματεια ,ουτε Χειμαριωτικα και μειονοτικα κομματα,τιποτα,κουβεντα.
Και ας αποδειχτηκε οτι αυτη η οικογενεια ζουσε στην πλατεια Βικτωριας!!!
Υπερβολες νομιζετε?ΟΧΙ ,ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ,δυστυχως.
Μια ιδια υποθεση με το λιμανι της Αυλωνος.Οταν το ενοικιασαν οι αλβανοι στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΜΕΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ,με τα αναλογα φυσικα νεοελληνικα ψευτοπατριωτικα κορωνατα λογια,σαν τις διαφημησεις του υπουργειου τουρισμου της Τουρκιας στα ελληνικα ΜΜΕ και περιοδικα μας!!! Που? στη χωρα μας που το μοναδικο μας συναλλαγμα ειναι ο τουρισμος,τι να πει κανεις.
Κι ομως ,πηγαινοντας ελληνες δημοσιογραφοι στην Αλβανια,μετα βεβαια απο βομβαρδισμο,τυπου κινδυνευει το Εθνος,εισεπραξαν απο τον αλβανο πρωθυπουργο το εξης καταπληκτικο..ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ.Φυσικα για αλλη μια φορα σαν ελληνες καναμε το καθηκον μας.
Παντως εχω την εντυπωση ,οτι μαλλον ειναι ψυχολογικο το θεμα.
Πως μπορει να εξηγησει κανεις την εμπολεμη κατασταση που βρισκονταν η χωρα μας με την Αλβανια,μεχρι το 1989.Με ποιους? με τους ξυπολητους. Που δεν ειχαν ουτε στρατο,και αυτο αποδειχτηκε περιτρανα,και μαλιστα μια κατασταση που επικρατει μεχρι σημερα.Η Αλβανια ,ειναι η μονη χωρα,που επισημως
δεν πολεμησαμε ποτε.
Αληθεια τι συμβαινει? Πως γραφεται αυτη η ρημαδα Ελληνικη Πολιτικη?
Οταν συμφωνουμε στην ενταξη της Τουρκιας στην Ευρωπαικη Ενωση,οταν αιμοραγει το Οικουμενικο Πατριαρχειο,δεν μας εμεινε και τιποτα αλλο,οταν ειναι κλειστη ο Σχολη της Χαλκης και οτι αλλο,την στιγμη μαλιστα που εχουμε και την υποστηριξη της Αμερικης στο συγκεκριμενο θεμα,για το φοβο της τελευταιας, της εξαπλωσης του Πατριαρχειου της Μοσχας? Ουτε αυτο. Αλλα θα παρουμε ομως την Χειμαρα ,ενταξει ,δεν παιζωμαστε.
Ξεβρακωτοι ειναι,πραγματικα δεν κινδυνευουμε,ας κανουμε τους μαγκες τουλαχιστον σε αυτους.Και ας προσπαθουμε με το ζορι να πεισουμε τους
εαυτους μας οτι θα μας επιτεθει ο ΟΥΤΣΕΚΑ...
Ας αναλογιστουνε ομως οι «Χειμαραιοι»,το καμαρι τους,πραγματικα,εκεινον
τον Σπυρομηλιο ,τον μεγαλο πατριωτη απο την Χειμαρα,τον υπερηφανο Χειμαριωτη,ετσι αυτος ο ορος μ' αρεσει,Χειμαριωτης,των αγωνα που εκανε για την ενωση των δυο ομαιμων λαων,τους Ελληνες και Αλβανους,γιατι αυτο τον αγωνα εκανε,ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ,για την δημιουργια μιας μεγαλης Πατριδας.Η μηπως δεν ειναι ετσι? Ετσι ειναι,αλλα δεν το λενε,δεν τολμουν.Οπως δεν τολμουμε ολοι εμεις να μελετησουμε πραγματικα την ιστορια μας.Ο Σπυρομηλιος ηταν εκεινος που πρωτοστατησε στον αγωνα του Ζενελ
Γκιωνη Λεκα,του γνωστου Γκιουλεκα,οταν ο τελευταιος ,μαζι με αλλους 46 αγαδες και μπεηδες μουσουλμανους Αλβανους,σηκωσαν Ελληνικη σημαια στα τζαμια τους και ζητησαν την ενωση με την Ελλαδα,το 1847. Αυτη ειναι η αληθεια,αλλα ειπαμε,τωρα οι Χειμαριωτες λεγονται «Χειμαραιοι»....Μην θυμιζει τιποτα απο το παρελθον,γιατι αμα αρχιζουμε να ψαχνουμε για καταγωγες,επωνυμα,και εθνικες συνειδησεις,ποτε αποκτηθηκαν,θα χουμε μεγαλα δραματα,αλλωστε αυτο ειναι σε ενα αλλο αρθρο.Αλλωστε το ματι στο βγαζει τοσο βαθια μονο ο αδερφος σου,οπως λεει μια Μανιατικη παροιμια...

..Αδερφια ειμαστε ωρε γερο,ας ειμαστε απο αλλες πιστες,και ας λεν οτι θελουν τα μαγαρισμενα στοματα των οχτρων μας..
Κ.Κρυσταλλης.

golfinxp
ο/η Χαράλαμπος Γκολφινόπουλος έγραψε
στις Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009 7:22 πμ:

Να αγιάσει το στόμα σου και μπράβο γιατί είσαι διαβασμένος αλλά έχεις και το κουράγιο να τα γράφεις ,εγώ συμφωνώ με ότι έχεις γράψει γιά τους Αλβανούς και την Αλβανία και ιστορικά και από άποψη πολιτικής αλλά έχω κουραστεί να συναντώ ανεγκέφαλους και αμόρφωτους....αφού υπάρχουν δύο iστορίες εκέίνη του σχολείου από την χούντα ... (μεγαλοιδιεατισμός ,παραποίηση ,απόκρυψη κλπ) και εκείνη του Πανεπιστημίου και όποιων διαβάζουν.... τι να κάνουμε....ανεγκέφαλους και δυστυχείς πολίτες θα βγάζουμε!
Πάλι μπράβο δεν είσαι εντελώς μόνος.... Golfin X

avatar
ο/η ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ έγραψε
στις Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010 1:28 πμ:

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ

Το σχόλιο σας

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

Δέν επιτρέπεται η χρήση HTML tags για τα σχόλια αυτού του blog